Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Gezwollen buik
Een gezwollen buik kan op verschillende locaties ontstaan door diverse oorzaken. Vaak voelt men ongemak, een opgeblazen gevoel of verschillende pijn gradaties bij een gezwollen buik. Vaak weet men de oorzaak voor de gezwollen buik maar soms is de reden ook totaal onbekend. Bij bekende oorzaken is meestal het bovenste- of onderste deel van de buik gezwollen. De gezwollen buik kan ontstaan na te zwaar tafelen, ophoping van lucht, teveel drinken en soms ook rond de menstruatietijd. De gezwollen buik verdwijnt meestal binnen een dag vanzelf weer.

Oorzaken van een gezwollen buik die niet zomaar verdwijnen zijn aandoeningen aan de organen, vaten en weefsels in de buik. De gezwollen buik is een symptoom dat niet over het hoofd gezien mag worden. Meestal is een gebied van de buik gezwollen, wordt hulp achterwege gelaten dan kan de hele buik gezwollen raken. Afhankelijk van de oorzaak van de gezwollen buik zijn er meerdere symptomen die verergeren als medische hulp achterwege blijft. Er zijn veel oorzaken voor het opzwellen van de buik, symptomen als pijn, koorts, overgeven of bijvoorbeeld de kleur van de huid kunnen de arts op weg helpen bij de *diagnose.

De* oorzaken voor een gezwollen buik kunnen ontstekingen zijn aan bijvoorbeeld de lever of de nieren. Ook kunnen er bloedvaatjes lekken of kan juist een verhoogde bloeddruk de oorzaak zijn voor het ophopen van vocht in de buik waardoor deze opgezwollen raakt. Bij lichte oorzaken van een gezwollen buik is medicatie vaak voldoende om het probleem van de gezwollen buik en de achterliggende oorzaak te verhelpen. Ernstige aandoeningen kunnen vaak levensgevaarlijk zijn. Een bekend voorbeeld waarbij een geheel gezwollen buik ontstaat is levercirrose. De reden hiervoor is ook de grootte van het orgaan. Bij een blinde darm ontsteking ontstaat een plaatselijk gezwollen buik, verandert de blinde darm in buikvliesontsteking dan zwelt de gehele onderbuik op. Een levercirrose is dodelijk, een buikvliesontsteking kan levensgevaarlijk zijn, een blinde darm kan door middel van een operatie verholpen worden. De eerste tekenen van een gezwollen buik kunnen beter niet onderschat worden. Ga naar de huisarts bij een ongewone zwelling van de buik.