Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Gezwollen gezicht
Een gezwollen gezicht kan ontstaan door een aandoening van de kleine bloedvaatjes. Door de bloedvatenwand druppelt bloed in de lege ruimten en vult deze op. Deze aandoening staat bekend als een angio-oedeem. De zwellingen manifesteren zich het vaakst rond de ogen en de lippen. Ook kunnen infecties een gezwollen gezicht veroorzaken. De zwelling vind meestal plaats op een deel van het gezicht. Zo kunnen bij een ooginfectie de oogleden en het gebied rond de ogen opzwellen en bij een kaakontsteking een helft van het gezicht. Een abces op het tandvlees zorgt voor een plaatselijk gezwollen gezicht in de omgeving van het abces.

Ook aandoeningen kunnen een gezwollen gezicht veroorzaken. In dit geval is het gezwollen gezicht een symptoom van de aandoening of ziekte. Overproductie van hormonen kan de oorzaak zijn zoals bij schildklieraandoeningen en bij het syndroom van Cushing. Ook medicijnen die hormonen bevatten kunnen een gezwollen gezicht veroorzaken zoals bij prednison. Het gezwollen gezicht kan er pafferig uitzien, maar ook strak gespannen. Ook een tumor kan een gezwollen gezicht veroorzaken. De tumor hoeft niet in het hoofd te zitten om een gezwollen gezicht te veroorzaken. Elke tumor die de werking van de bijnier stimuleert kan een gezwollen gezicht veroorzaken.

Een gezwollen gezicht kan ontstaan door allergie├źn. Soms kan deze allergie zelfs gevaarlijk worden. Een voorbeeld zijn planten die allergische reacties opwekken. Zet een plant op de grond, een kind kan er met het hoofdje onderdoor kruipen of tegenaan staan en het hele gezichtje raakt opgezwollen, inclusief de slijmvliezen waardoor het kind in ademnood kan komen. Pollenallergie kan ook voor gezwollen slijmvliezen en daardoor een gezwollen gezicht zorgen. De allergische reactie kan al verspreid worden door het wrijven in het gezicht terwijl je in de tuin aan het werk bent. Ook kunnen sommige insectenbeten voor een gevaarlijk gezwollen gezicht zorgen. Let bij een gezwollen gezicht altijd goed op het functioneren van de vitale organen bij de getroffen persoon. Blijven het zicht en de ademhaling normaal, ontstaat er koorts, duizeligheid of bewustzijnverlies, bel dan altijd de arts. Doe dit ook als het gezwollen gezicht veel pijn of verlammingsverschijnselen veroorzaakt.