Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hersenschudding symptomen
Een hersenschudding kan ontstaan als de hersenen door geweld van buitenaf door elkaar geschud worden. De symptomen van de hersenschudding zijn afhankelijk van de zwaarte van de klap. Bij een lichte hersenschudding kan men soms later pas symptomen krijgen als hoofdpijn of misselijkheid. Bij directe symptomen is er vaak sprake van een kort moment niet weten wat er is gebeurt. Bij een zware hersenschudding zijn de eerste symptomen direct duidelijk. Men weet niet meer wat er is gebeurt, hoe de hersenschudding is ontstaan of wat men vlak voor de hersenschudding aan het doen was. Het kan lang duren voor deze herinnering terugkeert, bij veel mensen blijft de klap zelf een zwart gat.

Het tijdelijk verlies van het bewustzijn wordt veroorzaakt omdat de bloedtoevoer en zuurstoftoevoer even verstoord zijn door de klap. Deze conditie mag hooguit een kwartier duren. Het bewustzijn verliezen is geen standaard symptoom. Sommige mensen zijn ook even duizelig na de klap. De meest bekende symptomen bij een hersenschudding zijn hoofdpijn, misselijkheid en bij zitten- staan of lopen braken. Ook kunnen mensen die een hersenschudding hebben tijdelijk wazig zien. Om dit te controleren wordt met een lampje in het oog geschenen, bij lichtinval krimpt de pupil, deze wordt weer groter als het lampje *uitgaat.

Na* een hersenschudding kunnen inwendige bloedingen optreden door beschadigde bloedvaten. Het is daarom belangrijk om op bijkomende symptomen te letten. Mensen met een hersenschudding slapen veel, waarschijnlijk is dit een natuurlijke reactie om de hersenen de rust te geven om te herstellen. Hoe erg het soms ook lijkt, het is belangrijk om de patiënt met een lichte hersenschudding elke twee uur wakker te maken, en de patiënt met een zware hersenschudding elk uur. Hierbij moet je letten op de alertheid van de patiënt, het reactievermogen en het bewustzijn. Reageert een patiënt met een hersenschudding afwezig of niet normaal bel dan meteen de huisarts of een hulpdienst. Geheugenverlies kan nog twee dagen duren. Ook kan het concentratievermogen aangetast zijn. Wel moet iemand met een hersenschudding zich dingen kunnen herinneren van na het ongeluk. Is dit niet het geval dan heeft men post-traumatisch geheugenverlies.

Bij een hersenschudding heeft iemand van buitenaf een enorme klap op het hoofd gehad, dit kan door een val, een ongeluk maar ook bij een vechtpartij gebeuren. De hersenen zelf liggen goed beschermd in de schedel, maar zij kunnen wel flink door elkaar geschud worden. Bovendien kan een scheur in...