Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Lintworm voorkomen
Om een besmetting met lintworm te kunnen voorkomen kan men zelf een aantal maatregelen treffen. Op de eerste plaats kan men verse vis en vlees zodanig bereiden dat deze goed gaar is. Men kan dus beter geen gerechten eten waarin rauwe vis of rauw vlees verwerkt is zoals onder andere sushi, tartaar en nog een heleboel andere gerechten. Daarnaast dient men de handen ook goed met water en zeep te wassen na elk bezoek aan het toilet maar eveneens voor de bereiding van voedsel en voor elke maaltijd.

Beter kan men ook, op plaatsen waar nog veel lintworm voorkomt, geen ongeschilde vruchten eten zonder deze eerst te koken. Hierdoor kan men namelijk ook besmet raken. Dit geldt ook voor groenten die bemest zijn met mest welke met de worm, of diens eitjes is besmet. Deze dienen eveneens eerst goed te worden gekookt om zeker te zijn dat men niet besmet zal raken.

Op plaatsen waar het riool in open water wordt geloosd kan men beter niet gaan zwemmen of baden. De kans dat men dit water, al is het maar een geringe hoeveelheid, binnenkrijgt is namelijk niet ondenkbaar. Aangezien er in de ontlasting die in het riool voorkomt ook lintwormen en/of lintwormeitjes kunnen zitten loopt men het risico deze met het water eveneens in te slikken.

Het gebruiken van kraanwater als drinkwater is in dit soort gebieden eveneens niet aan te raden. Beter drinkt men water in flessen. Hierbij dient men er wel voor te waken dat deze flessen was worden geopend op het moment dat men deze gaat gebruiken. In horeca gelegenheden kan men dus het best water uit flessen gebruiken waarvan de fles is opend waar men zelf bij is zodat er niet mee geknoeid kan worden.

Kleine kinderen dient men in gebieden waar lintwormen voorkomen extra in het oog te houden omdat deze vaak van alles en nog wat in hun mondje willen steken. Door een gebrek aan hygiƫne bestaat de kans dat ook andere objecten zijn besmet en het kindje dus ziek kan worden. Na het verversen van een luier is handen wassen ook erg belangrijk.