Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen lintworm
Ondanks het feit dat vandaag de dag nog altijd veel mensen denken dat iemand die last heeft van een lintworm veel gewicht zal verliezen, is dit een misverstand. Men heeft in een dergelijk geval alleen last van wat vage maag- en darmklachten. Verder merkt men er over het algemeen helemaal niets van, behalve op het moment dat de geledingen (proglottiden) van de lintworm samen met de ontlasting naar buiten komen.

In tegenstelling tot de lintworm zelf zijn de zogenaamde lintwormcysten veel gevaarlijker, met name op het moment dat deze zich in de hersenen bevinden. Overige plaatsen waar de lintwormcysten zich graag ophouden zijn de longen en de lever. In de landen van de Balkan worden dit soort cysten nog wel eens gezien; in Belgie behoren deze echter tot een zeldzaamheid. Bij een operatieve behandeling dient er voor gewaakt worden dat een dergelijke cyste niet op een dusdanige wijze stuk zullen gaan dat de inhoud ervan zich door het lichaam zou kunnen verspreiden, bijvoorbeeld langs de bloedsomloop of in de vrije buikholte: dit kan namelijk hevige allergische reacties veroorzaken.

Iemand die last heeft van één of meerdere lintwormen zal, zoals de meeste mensen wel zullen weten, lichaamsgewicht verliezen. Maar ook verschijnselen zoals vermoeidheid, honger,, vermagering of juist een gebrek aan eetlust worden vaak waargenomen. Verder kan een patiënt klagen over pijn in de buik en over misselijkheid eventueel gepaard gaand met overgeven. Ook kan men last krijgen van diarree of winderigheid. Door de aanwezigheid van een lintworm in de darmen kan men te maken krijgen met een jeukende of ontstoken anus.

Een lintworm kan eveneens ontdekt worden doordat men bewegende witte, platte wormsegmenten in de ontlasting of op het beddengoed aantreft. De patiënt kan in ernstige gevallen verder l;ast hebben van koorts, spierpijn, hoofdpijn, pijn aan de ogen, slechtziendheid, botbreuken, toevallen, geheugenverlies en veranderingen van de persoonlijkheid van de desbetreffende persoon.

De meeste mensen die een lintworm in hun darm hebben zitten merken er echter vrijwel niets van. Pas wanneer zij wormsegmenten aantreffen in hun ontlasting gaat er een belletje rinkelen en zullen zij stappen gaan ondernemen en een arts bezoeken