Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Lintworm
Lintwormen * behoren tot de platwormen *(Platyhelminthes) en vormen samen een erg uiteenlopende groep van parasieten welke bij dieren voor kunnen komen. Lintwormen zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, lintvormig, vaak geel of witachtig en in korte segmenten verdeeld, proglottiden, welke breed en kort of lang en smal zijn. Een volwassen lintworm bestaat uit een aantal geledingen oftewel proglottiden welke samen bij bepaalde soorten wel zo’n tien meter lang kunnen worden (bepaalde dertig meter). Voor de duur van heel het leven van de lintworm worden er nieuwe geledingen bijgemaakt, vaak vlak achter de kop oftewel scolex. Elke geleding groeit op die manier verder van de kop af naarmate er meer jongere geledingen bij worden gemaakt.

De kop hecht zich in de regel aan de darmwand. Onder de kop bevindt zich de hals waarin de geledingen zich vormen, welke bijna volledig in beslag genomen worden door eierstokken. Aangezien de lintworm tweeslachtig is, bevatten de geledingen eveneens de mannelijke organen die bestemd zijn voor de reproductie. Er treedt dan ook zelfbevruchting op, zodat een volgroeide geleding een heleboel eitjes bevat. Na het loskoppelen worden de geldingen mee afgegeven aan deontlasting.

Bij de mens komen een tweetal soorten lintwormen voor, te weten: de varkenslintworm (Taenia solium) en de runderlintworm (Taenia saginata). De varkenslintworm komt maar zelden in westerse en islamitische landen bij mensen voor. In West-Europa wordt de varkenslintworm dan ook als verdwenen beschouwd.

In landen in West-Europa komt de runderlintworm in bepaalde landen nog wel veel voor, zoals in ons land (zo’n. 13.000 behandelingen elk jaar) in Nederland (ongeveer. 20.000 behandelingen) en in Duitsland (gemiddeld. 80.000 behandelingen). In overige landen, zoals Denemarken (rond de 1.000 behandelingen) is eveneens de runderlintworm als een zeldzaamheid te beschouwen.

Veel mensen denken nog altijd dat wanneer iemand veel gewicht verlies deze persoon een lintworm heeft. Dit is echter een misverstand. Behalve enkele vage maag- of darmklachten merkt men in de regel helemaal niet van de aanwezigheid van deze parasiet, behalve op het moment dat de geledingen van de worm met de ontlasting naar buiten komen. De lintwormcysten zijn echter gevaarlijker, met name in de hersenen.

Om een besmetting met lintworm te kunnen voorkomen kan men zelf een aantal maatregelen treffen. Op de eerste plaats kan men verse vis en vlees zodanig bereiden dat deze goed gaar is. Men kan dus beter geen gerechten eten waarin rauwe vis of rauw vlees verwerkt is zoals onder...

Ondanks het feit dat vandaag de dag nog altijd veel mensen denken dat iemand die last heeft van een lintworm veel gewicht zal verliezen, is dit een misverstand. Men heeft in een dergelijk geval alleen last van wat vage maag- en darmklachten. Verder merkt men er over het algemeen helemaal...