Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaak lintworm
Men kan last krijgen van een lintworm doordat men eitjes van deze parasiet in heeft geslikt. Deze eitjes kunnen in rauw of niet gaar vlees voorkomen en in sommige gevallen ook op groenten welke zijn bemest door, met lintworm besmette, mest. In ons land komen lintwormen vandaag de dag nauwelijks nog voor. Op het moment dat men in landen verblijft waar men het minder nauw neemt met de hygiƫne dan is de kans op een besmetting met lintworm wel wat groter geworden dan wanneer men in eigen land verblijft en de hygiƫneregels goed in acht neemt.

Op het moment dat men weet dat men last heeft van een lintworm dan is de kans aanwezig dat men andere mensen in de directe omgeving eveneens zal besmetten. Het is dan ook erg belangrijk dat men de handen wast na elk toiletbezoek en bovendien het toilet zelf goed schoonmaakt. Ook voordat men voedsel gaat bereiden dient men de handen grondig te wassen zodat er, eventueel aanwezige eitjes van de lintworm zullen worden verwijderd en zo niet in het eten terecht kunnen komen. Verder kan men beter geen rauwe of niet gare vlees of visproducten gebruiken. Hierin kunnen namelijk ook lintwormen voorkomen die iemand kunnen besmetten.

Wanneer men op een plaats verblijft waarvan bekend is dat er lintwormen voorkomen is het aan te raden niet te gaan baden of zwemmen in water waarop ook het riool wordt geloosd. In dit water kunnen immers ook lintwormen terecht zijn gekomen via de uitwerpselen die erin zijn geloosd, waarin lintwormen en/of leitjes van deze parasiet zitten.

Lintwormen kan men eveneens oplopen door het eten van groente die is besmest met mest waarin deze parasieten voorkwamen. Wanneer men dergelijke groente rauw eet of deze niet goed wast\ of verhit bestaat eveneens de kans dat men besmet raakt.

Met name jonge kinderen kunnen gemakkelijk besmet raken omdat zij naast een besmeeting op eerder genoemde manieren ook van alles en nog wat in hun mond willen stoppen. Op het ogenblik dat men in een land verblijft waar lintwormen voorkomen is het zaak de kinderen goed in de gaten te houden.