Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Plaatsing maagballon
De plaatsing van een maagballon is een poliklinische- en een niet-operatieve ingreep waarbij men een licht slaapmiddel toe krijgt gediend. Bij het plaatsen van een maagballon zal een arts een lege opgerolde maagballon aan een vulslang inbrengen. Dit gebeurt langs de mond en de slokdarm. In de maag aangekomen zal de maagballon langs de vulslang worden gevuld met circa 500 milliliter van een fysiologische zoutoplossing. Vervolgens zal de maagballon weer worden gesloten door de vulslang uit het ventiel te trekken. Daarna zal de arts deze vulslang weer langs de slokdarm en de mond verwijderen. Op die manier blijft de maagballon dus achter in de maag en drijft hier los in. Op deze wijze vormt de maagballon zo’n tweederde van de totale inhoud van de maag. De plaatsing van een maagballon is slechts een kortdurende ingreep en neemt ongeveer twintig minuten in beslag.

De maagballon is vervaardigt van elastisch, duurzaam en hoge kwaliteit siliconenmateriaal. De buitenzijde van de maagballon is erg glad om op die manier geen beschadigingen te veroorzaken aan de binnenzijde van de maag. In een groot aantal gevallen wordt er gebruik gemaakt van zogeheten watergevulde maagballonnen.

Het vocht van deze watergevulde maagballon bestaat uit een fysiologische zoutoplossing en een blauwe kleurstof welke als lichaamsvriendelijk is getest en dus geen schade aan kan richten op het m,oment dat de ballon onverhoopt zou gaan lekken. De kleurstof heeft als nut eventuele lekkage op te kunnen sporen. Indien de maagballon zou gaan lekken dan zal de blauwe vloeistof op de natuurlijke wijze het lichaam weer verlaten en hierbij de urine blauw/groen doen verkleuren. In zo’n geval is er niet iets ernstigs aan de hand maar moet men wel zo snel mogelijk contact opnemen met de behandeld arts om de lege maagballon te laten verwijderen. De kans op lekkage is overigens minimaal, maar bij lekkage is snelle verwijdering wel erg belangrijk.

De maagballon drijft nu in de maag en zorgt ervoor dat men een vol gevoel krijgt. Dit remt de eetlust af en men zal merken dat men daardoor gewicht verliest. Na zes maanden zal de verwijdering op vrijwel gelijke wijze gebeuren.