Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Voordelen en nadelen maagballon
Een maagballon laten plaatsen kent niet alleen een heleboel voordelen, ook moet men weten dat er nadelige kanten aan verbonden zijn. Voordelen van een dergelijke ingreep zijn onder andere: het betreft hier geen operatieve ingreep met alle risico’s van dien, men wordt immers niet aan de maag geopereerd maar krijgt een poliklinische behandeling. Er is dus ook geen echte narcose nodig omdat men aan een roesje voldoende heeft om niets van de plaatsing of de verwijdering van de maagballon te merken. Men gebruik namelijk een stof die de patiënt slaperig maakt en tevens een sterk dempende werking heeft op het zenuwstelsel. Samen met een pijnstiller voelt men evenmin wat van de ingreep.

Verder kan de maagballon goede diensten bewijzen bij patiënten met een (erg) hoog operatierisico door het overgewicht. De maagballon kan afhankelijk van de patiënt, variabel gevuld worden waardoor de inhoud uiteen kan lopen van 400 centiliter tot 700 centiliter. Gemiddeld wordt er echter een 500 centiliter aan vloeistof in de maagballon gebracht om zo tweederde van de inhoud van de maag op te vullen.

De behandeling wordt door veel artsen als positief beschouwd waardoor steeds meer ziekenhuizen de maagband bij patiënten plaatsen. Toch mag men niet vergeten dat er ook nadelen aan de plaatsing van een maagballon kunnen zijn verbonden. Zo zijn misselijkheid en braken korte tijd na de ingreep een standaard verschijnsel volgens veel artsen. Hiervoor kan men echter medicatie krijgen waardoor men hier minder last van heeft en het nadeel dus kleiner wordt.

Daarnaast komt het voor dat bepaalde mensen de maagballon niet kunnen verdragen zodat deze vrij snel weer zal moeten worden verwijderd. Dit komt slechts in geringe gevallen voor. Dit geldt eveneens voor het lekken van de maagballon, ook dit komt slechts zelden voor. In een aantal gevallen kan een maagballon niet voor voldoende resultaat zorgen waardoor men na zes maanden te weinig gewicht zal zijn verloren. Deze korte termijn is tevens voor bepaalde mensen een nadeel omdat men dan slechts tijdelijk gewicht zou kunnen verliezen. Bovendien dient men goed te worden begeleid door een deskundige om na verwijdering niet weer aan te komen.