Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Verwijdering maagballon
Zes maanden nadat de maagballon is geplaatst heeft de patiƫnt een afspraak bij de arts voor het weer verwijderen ervan. Voor deze termijn heeft men gekozen omdat de fabrikant garandeert dat de maagballon voor de duur van zes maanden in de maag niet zal gaan lekken. Zou de maagballon bij een langer verblijf in de maag alsnog beginnen te lekken ten gevolge van aantasting door het maagzuur dan zou deze het lichaam langs de natuurlijke weg weer verlaten. De maagballon zou dan wel in het darmkanaal vast kunnen blijven zitten en een afsluiting van de darm tot gevolg kunnen hebben. Een operatieve ingreep kan in een dergelijk geval nodig zijn. Het is dus erg belangrijk om de maagballon op tijd door de arts weer weg te laten halen.

Voor de verwijdering van de maagballon neemt men exact dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor de plaatsing ervan. Er geldt dus eveneens een gelijk beleid ten aanzien van de nuchterheid als bij de plaatsing van de maagballon.
Het weghalen van een maagballon gebeurt op een gelijke wijze als de plaatsing ervan dus langs een gastroscoop wordt door de arts de maagballon lek geprikt. Hierna zal men deze leeg laten lopen en weghalen uit de maag. Van deze ingreep merkt men eveneens helemaal niets omdat men wederom een licht slaapmiddel toegediend heeft gekregen. Na het weghalen van de maagballon kan de keel iets gevoeliger zijn dan bij het plaatsen ervan. Het verwijderen gaat immers tegen de natuurlijke slikbeweging in en is daardoor een beetje lastiger dan de plaatsing.

Op het moment dat men de maagballon weg heeft gehaald heeft de maag weer het oude volume teruggekregen. Men zal dus merken dat men minder snel is verzadigd en dus een gevoel van honger kan krijgen wanneer men evenveel eet als toen men de maagballon nog wel had. De kans bestaat dat men na de verwijdering van de maagballon meer begint te eten en daardoor het effect ervan teniet zal doen. Het is dus van groot belang dat men blijft letten op wat men eet en zeker ook hoeveel men eet om het effect te kunnen behouden.