Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Medicijnen tegen malaria
De kans om de infectieziekte malaria op te lopen kan men aanzienlijk kleiner maken door de een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Op de eerste plaats kan men zichzelf beschermen tegen de muggenbeten. Een malariamug zal met name toeslaan vanaf zonsondergang tot aan zonsopgang. Men kan bedekkende kleding dragen en de huid die niet wordt bedekt insmeren met muggenwerende middelen zoals bijvoorbeeld een muggenolie of -stift diee DEET bevat. Alternatieve middelen, bijvoorbeeld citronella, zijn minder effectief gebleken in een dergelijk geval. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd heeft het innemen van vitamine B1 geen insectenwerende werking.

Op het moment dat men gaat slapen maar zich wel wil beschermen tegen de malariamuggen dan kan men een ruimte eerst volledig mugvrij maken of onder een klamboe gaan liggen. Er wordt aanbevolen om de klamboe in alle gevallen te impregneren met een insecticide zoals permethrine of deltamethrine.

Bescherming tegen (of het voorkomen van) een infectie met malaria kan men bewerkstelligen door chemoprofylaxe te gebruiken. Met andere woorden door het slikken van antimalaria pillen of tabletten. Dit voorkomt echter niet dat men geïnfecteerd raakt met de malariaparasieten door een beet van een mug, maar de medicatie doodt wel de parasieten welke zich in het bloed of in de lever bevinden

Vandaag de dag is er nog niet de mogelijkheid om tegen malaria gevaccineerd te worden. Er is namelijk op dit moment nog geen effectief vaccin voorhanden. De wetenschap is echter nog altijd volop bezig om een dergelijk vaccin te vinden of te ontwikkelen maar is eveneens op zoek om de malariamug zelf te lijf te gaan om op die manier meer slachtoffers te kunnen *voorkomen.

Het* eerste middel dat men gebruikte om malaria te kunnen tegengaan, kinine, wordt in bepaalde gevallen nog altijd toegepast. Toch ziet men in steeds meer gebieden waar de ziekte voorkomt dat er een resistentie tegen kinine, en andere malariawerende middelen, is ontstaan. Om die reden is het van groot belang dat er steeds nieuwe middelen worden ontwikkeld om de alsmaar veranderende parasieten te kunnen bestrijden of te voorkomen. Alleen zo kan men malaria uitroeien en het sterftecijfer hiervan verlagen.