Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Fasen in het Montignac-dieet
De bedenker van het Montignac-dieet stelt dat men dik wordt van vet in combinatie met bepaalde slechte koolhydraten. Een duidelijke stelregel van het Montignac-dieet is dan ook: men dient te kiezen voor goede koolhydraten en moet de slechte koolhydraten juist vermijden uit de dagelijkse voeding. Hoewel dit een vrij simpele o0pdracht lijkt is gebleken dat dit in de praktijk soms nog behoorlijk tegen kan vallen.

Een goed aspect aan het Montignac-dieet is de aanbeveling om veel fruit, groente peulvruchten en volkoren producten te gebruiken tijdens een maaltijd en de hoeveelheid verzadigd vet hierin te beperken. Op korte termijn zal het dieet in nagenoeg alle gevallen leiden tot een vermindering van het lichaamsgewicht. Men krijgt immers niet zoveel calorieën binnen. Hier staat echter wel tegenover dat er door een scheiding van koolhydraten en vetten, een heleboel producten niet langer gecombineerd kunnen worden gegeten. Zo zijn onder andere een combinatie van brood met kass of pasta met roomsaus of een maaltijd van aardappels, groente en vlees niet langer mogelijk. Om deze reden wordt het Montignac-dieet soms ingewikkeld.

Deze eerste fase van het dieet is bedoeld om af te slanken en moet tenminste drie maanden vol worden gehouden omdat de alvleesklier deze tijd nodig heeft om zich te stabiliseren. Na deze termijn kan men zichzelf heel af en toe wel een kleine zonde toestaan ook al moet men nog wel meer afvallen. In deze eerste fase zijn er een tweetal verschillende soorten maaltijden: de koolhydraat- en de vetmaaltijden.

De tweede fase van het Montignac-dieet is bedoeld om het lichaamsgewicht te onderhouden en dus niet verder meer af te vallen maar ook niet weer in gewicht toenemen. Aan deze fase kan men dan ook pas beginnen als men het streefgewicht bereikt heeft. Dit betekent dan dat men vetten mag gaan combineren met alle goede koolhydraten en zelfs af en toe een overtreding van de regels toe kan staan. In het begin van de tweede fase dient men dit rustig aan te doen want anders loopt men een groot risico om weer aan te komen en zelfs met het gevreesde jojo-effect te maken te krijgen.