Het Montignac-dieet maakt dan ook een strikt onderscheid tussen zogeheten goede en slechte koolhydraten. Deze goede koolhydraten hebben een glycemische index die ligt onder de waarde van 50 terwijl de slechte varianten een waarde hebben die hierboven ligt. Volgens het dieet vermijdt men ook beter om vetten met koolhydraten in een maaltijd samen te brengen.
Een voordeel dat men vaak hoort ten aanzien van het Montignac dieet is dat men zonder beperkingen, qua hoeveelheden, mag eten. Honger zal men dus absoluut niet hoeven te lijden als men het dieet wil gaan volgen. Uiteraard mag men geen vetten met koolhydraten samen in een maaltijd gebruiken. Het Montignac-dieet is hierdoor een doeltreffend dieet gebleken, dat werd reeds een aantal malen bewezen, maar het kreeg eveneens een heleboel kritiek te verduren. Het was immers nog niet door de wetenschap bewezen dat het scheiden van vetten en koolhydraten wat kon veranderen aan het gewicht van het lichaam van een mens. Een ander nadeel van het dieet, is dat het geen simpel dieet is om te volgen. Men dient er bij het Montignac-dieet in alle gevallen goed op te blijven letten welke soorten voeding men met elkaar kan combineren. Op die manier wordt bijvoorbeeld het samen eten met het gezin, familie of vrienden, een behoorlijk stuk ingewikkelder. Voor een aantal mensen kan dit een reden zijn waarom zij het Montignac-dieet vroegtijdig beƫindigen.