Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Risicofactoren nierstenen
Eén van de meest belangrijke boosdoeners bij het ontstaan van calciumhoudende nierste¬nen is oxalaat, vaak ook oxaalzuur genoemd. Calciumoxalaatzouten zijn erg slecht oplosbaar. Mensen die last hadden van calciumstenen kregen in het verleden dikwijls het advies om minder zuivel te nuttigen. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat patiënten die de meest hoge hoeveelheden calcium in hun dieet hebben juist het minst vaak nieuwe nierstenen ontwikkelen. De verklaring voor dit verschijnsel is dat het calcium in de darmen een ver¬binding met oxalaat aan zal gaan waardoor er kleinere hoeveelheden oxalaat beschikbaar zijn voor opname in het bloed waardoor er eveneens niet zoveel oxalaat in de urine terechtkomt.

Alleen die patiënten welke aantoonbaar te veel calci¬um uit voedsel opnemen krijgen heden ten dage nog het advies de con¬sumptie van producten waarin veel calcium zit te matigen. Niersteenpatiënten wordt wel altijd aangeraden om veel te drinken en er op die manier voor te zorgen dat de urine verdund wordt en de nieren goed door worden gespoeld. Gedurende de nacht evenals na maaltijden is de urine het meest geconcentreerd en dus ook de kans op kristalvorming meest groot. Om die reden is het nuttig om juist dan te drinken. Geschikte dranken zijn: mineraal- en kraanwater, suikervrije vruchtensappen en frisdranken. Vruchtensappen zijn met name geschikt omdat hierin bestanddelen zitten zoals kalium en citraat welke een remmende werking hebben op de kristalvorming in de nier. Minder geschikt zijn echter thee en cola omdat dit soort dranken door het hoge gehalte aan oxalaat de vorming van kristallen in de nier juist bevorderen.

Alcohol en cafeïne kunnen bij overmatig gebruik de uitscheiding van calcium juist stimuleren. Het eten van citrusfruit zoals sinaasappels en citroenen wordt aangeraden. Het eten van sterfruit daarentegen juist niet wegens het hoge gehalte aan oxalaat van de vrucht. Het beperken van het gebruik van keukenzout is wel verstandig omdat zout de uitscheiding van calcium in de urine kan stimuleren. Verder dient men de consumptie van vlees te matigen vanwege de verwer¬king in het lichaam van dierlijk eiwit. Dit heeft een stimulerende werking op de uitscheiding van calcium terwijl het de citraatuitscheiding juist zal vermin¬deren.