Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Botdensitometrie

Botdensitometrie is een soort onderzoek waarbij de hoeveelheid kalk in de botten gemeten wordt. Het onderzoek naar botdensitometrie wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant en zal volkomen pijnloos zijn. Voor de aanvang van het onderzoek kleedt men zich voor het grootste deel uit, zodat de te onderzoeken plaats van het lichaam volledig ontbloot zal zijn; het ondergoed mag men tijdens het onderzoek wel aanhouden. Voor de duur van het onderzoek naar botdensitometrie ligt men op de rug op een onderzoekstafel en worden er foto’s van de linkerheup en het onderste gedeelte van de rug gemaakt door gebruik te maken van een smalle bundel, erg laag gedoseerde röntgenstraling. Bij het maken van de heupfoto ligt men met de benen gestrekt. Voor de foto die van de rug wordt gemaakt zal de laborant de patiënt vragen om de benen op te trekken en deze vervolgens op een kussen te plaatsen. Bij het maken van de foto’s zal men moeten proberen om zo stil mogelijk te blijven liggen. Het onderzoek duurt circa een kwartier.

Men kan na het onderzoek naar botdensitometrie gewoon weer naar huis of naar het werk. De behandelend arts, dus de arts die het onderzoek aan heeft gevraagd, krijgt de uitslag toegestuurd na enige tijd en zal deze met de patiënt tijdens een latere afspraak doornemen en bespreken. Dit onderzoek mag men meestal maar één keer in het jaar uitvoeren. Het kan dus gebeuren dat een ziektekostenverzekering een dergelijk onderzoek niet aan hun cliënt zal vergoeden wanneer dit meer dan die ene keer uit wordt gevoerd. Het is van belang om voor de aanvang van het onderzoek te melden of men een heupprothese heeft, in de rug een implantaat heeft of de afgelopen week een röntgenonderzoek heeft gehad waarvoor het nodig was dat men een contrastvloeistof moest drinken zoals bijvoorbeeld het geval is bij een maag- of darmonderzoek. Maar ook wanneer men in het verleden is geïnjecteerd met goudpreparaten dient men dit te melden. Op het moment dat men aan één, of meerdere, van deze zaken voldoet dan kan een onderzoek naar botdensitometrie wellicht geen doorgang vinden of uitgesteld worden.