Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Osteoporose vallen voorkomen
Ook al geeft osteoporose op zich geen last, de kans op botbreuken op latere leeftijd is daarentegen wel voldoende ernstig om te trachten osteoporose te voorkomen. Mensen die in hun jeugd stevige botten op hebben gebouwd hebben daar op latere leeftijd profijt van. Maar zelfs tot men een hoge leeftijd heeft bereikt is het nuttig om te werken aan gezonde botten. Twee zaken zijn hierbij van belang: lichaamsbeweging en voeding.

Lichaamsbeweging is voornaam op elke leeftijd. Niet alleen voldoende sport en spel maar ook conditietraining en gymnastiek helpen zowel jong als oud om stevige botten en soepele spieren te krijgen. Goede lichaamsbeweging is onder andere: hardlopen, wandelen, traplopen touwtjespringen. Fietsen en zwemmen zijn daarentegen wel goed voor de lichamelijke conditie, maar helpen niet om stevige botten te krijgen. Gymnastiek die speciaal bedoeld is voor oudere mensen houdt de kracht, soepelheid, balans en coördinatievermogen op peil. Dit verlaagd het risico op valpartijen en daardoor ook op botbreuken.

Calcium is de meest belangrijke bouwstof van bot en komt voor in veel voedingsmiddelen, maar met name in zuivel. Gebruik zuivelproducten daarom het liefst vier keer op een dag, zoals bijvoorbeeld een glas (karne)melk, een portie vla, kwark of yoghurt en een plak kaas. Iedereen die minder dan twee zuivelporties op een dag nuttigt dient extra kalk in te nemen in poeder- of tabletvorm.

Vitamine D is noodzakelijk om calcium op te kunnen nemen in het lichaam. Er zit slechts weinig vitamine D in de voeding. De beste wijze om aan genoeg vitamine D te komen is door iedere dag tenminste een half uur naar buiten te gaan. Onder invloed van (zon)licht maakt het lichaam namelijk zelf vitamine D aan. De zon dient dan wel op de huid te kunnen schijnen.

Personen die een donkere huid hebben maken echter kleinere hoeveelheden vitamine D aan dan blanke mensen, dit geldt overigens ook voor alle oudere en zieke mensen die niet vaak naar buiten gaan. Deze personen zullen eerder vitamine D in de vorm van tabletten of druppels nodig hebben. Of men dit moet doen kan men het best overleggen met de huisarts of een apotheker.