Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling van prostaatkanker
Het is niet eenvoudig om aan te geven wat bij prostaatkanker de meest ideale behandeling is, de reden hiervoor is dat er niet genoeg klinische onderzoeken voor handen zijn. Voorlichting door de behandeld specialist aan de patiënt is van groot belang, zodat men er samen kan bepalen wat de beste behandeling is in een individueel geval het beste resultaat.

Bij prostaatkanker past men de volgende behandelingen toe: oplettend afwachten, chirurgie, in- als uitwendige bestraling, een hormonale behandeling, cryochirurgie en chemotherapie. *
Oplettend* afwachten, in feite dus het niet behandelen, is een optie voor mannen waarvan verwacht wordt dat de prostaatkanker de komende tijd nog geen problemen zal geven, of voor mannen op een vergevorderde leeftijd. Afhankelijk van die uitkomsten van regelmatig onderzoek, kan men later alsnog besluiten te gaan behandelen.

Radicale prostatectomie, (chirurgie) waarbij de prostaat, het zaadblaasje en in bepaalde gevallen de lymfklieren verwijderd worden. Het betreft echter een technisch lastige ingreep. *

Uitwendige* bestraling (radiotherapie) met behulp van meerdere doses straling verdeeld over een aantal weken. Inwendige bestraling (brachytherapie is eveneens een vorm van radiotherapie) hierbij worden naaldjes met daarin radioactieve elementjes in de prostaat ingebracht. Dit gebeurt onder volledige narcose of met een ruggenprik. Soms gebruikt men een combinatie met uitwendige bestraling of met hormoontherapie.

Hormonale behandeling, oftewel hormoontherapie kan plaatsvinden door oraal in te nemen of te injecteren medicatie welke de werking van androgenen blokkeren. Soms eveneens aangeduid als chemische castratie. Een alternatief daarvoor is het operatief weghalen van de zaadballen. De hormonale behandeling is ongedaan te maken, de chirurgische echter niet. Na ongeveer één tot anderhalf jaar wordt de kanker minder gevoelig voor deze behandeling.

Cryochirurgie, is het elimineren van de kankercellen door het snel bevriezen en ontdooien ervan.

Chemotherapie wordt vaak gebruikt wanneer de prostaatkanker uitgezaaid is. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een afname van het aantal witte- en rode bloedcellen, (tijdelijk) haaruitval, misselijkheid, braken, diarree, zweren in de mond en vermoeidheidsklachten. Vandaag de dag zijn er aanwijzingen dat chemotherapie een bruikbaar alternatief is voor patiënten waarbij de hormonale behandeling niet effectief meer is.

Bij bepaalde mannen is een combinatie van deze manieren van behandelen noodzakelijk.