Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Psoriasis
Psoriasis (psoriasis vulgaris) is een chronische auto-immuunziekte, die gekenmerkt wordt door een versnelde deling evenals een verminderde rijping van de hoorncellen in de opperhuid. Omdat deze cellen niet op een normale wijze uitrijpen is eveneens het afschilferen van de huid verstoord, waardoor plaatselijk sterke afschilfering van huidschubben op de aangedane plekken plaatsvindt. Hoewel psoriasis voornamelijk tot uiting komt in de huid, is het niet op de eerste plaats een huidprobleem, maar een eerder een ontregeling van het immuunsysteem.

Periodes van vermindering van de symptomen worden in de regel afgewisseld met periodes waarin de ziekte zal verergeren. De huid welke aan is gedaan van een vernieuwt zich bij een patiënt met psoriasis in zes tot zeven dagen; bij mensen die hier niet aan lijden is dit zesentwintig tot zevenentwintig dagen. De structuur van de huidlagen die zich vernieuwen wijkt echter sterk af van een normale situatie.

Psoriasis is geen besmettelijke aandoening en men hoeft dan ook niet bang te zijn om in contact te komen met een patiënt, de huid of de huidschilfers. Ongeveer twee procent van de wereldbevolking heeft last van psoriasis, alleen bij Zuid-Amerikaanse Indianen is de aandoening vrij zeldzaam. De meest hoge incidentie wordt gevonden in Noord-Europa en Scandinavië. In veel gevallen bestaat er bij patienten met psoriasis een erfelijke aanleg voor het optreden van een versnelde deling van de huid.

De benaming heeft de aandoening te danken aan het Griekse psora, dat jeuk of huiduitslag betekent. Mannen en vrouwen worden in een gelijke mate door deze aandoening getroffen, en zo’n 75 procent van de gevallen vertoont de eerste verschijnselen voor hun veertigste levensjaar.

Reeds decennia lang worden de meeste patiënten met psoriasis met een topicaal medicament behandeld. Er zijn enkele crèmes en zalven welke een gunstig effect hebben, vaak met corticosteroïden. Eveneens worden er zo nu en dan zalven met salicylzuur of aan vitamine D verwante stoffen gebruikt. De teerpreparaten zijn voor een groot deel verouderd, met name omdat deze minder goed ruiken en de behandeling tamelijk omslachtig is. Verder bestaan er enkele meer ingrijpende behandelingen die kunnen worden ingezet als lokale middelen niet voldoende effect hebben.