Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Psoriasis
Psoriasis (met als wetenschappelijke benaming psoriasis vulgaris) is een chronische auto-immuunziekte, welke zich kenmerkt door een versnelde deling * en een verminderde rijping (differentiatie) van de hoorncellen die zich in de opperhuid bevinden. Omdat deze cellen niet op een normale manier uitrijpen is eveneens het afschilferen verstoord, hierdoor vindt *plaatselijk een sterke afschilfering plaats van de huidschubben op de aangedane locaties. Ondanks dat psoriasis met namein de huid tot uiting komt, is het niet primair een huidprobleem, maar eerder een ontregeling van het immuunsysteem.

Periodes waarin de symptomen minder zijn worden dikwijls met periodes afgewisseld waarin de psoriasis erger wordt. De huid is aan is gedaan van een patiƫnt met psoriasis vernieuwt zich in zes tot zeven dagen; bij mensen die niet aan deze aandoening lijden is dit zesentwintig tot zevenentwintig dagen. De structuur, van de zich vernieuwende huidlagen, wijkt echter op belangrijke punten af van een normale situatie.

Psoriasis is overigens niet besmettelijk. Circa twee procent van de wereldbevolking heeft te maken met deze aandoening, enkel bij indianen uit bij Zuid-Amerika is psoriasis aanzienlijk zeldzamer. De hoogste incidentie wordt gevonden in noord-Europa en in Scandinaviƫ. Dikwijls bestaat er bij mensen die lijden aan psoriasis een genetische aanleg voor het plaatsvinden van een versnelde deling van de huid. Het onderzoek daarnaar richt zich met name op loci op de chromosomen 1q, 4q, 17q, 6p21.3 en het Psors 1 gen.

Er zijn een aantal verschillende typen psoriasis, waarvan de meest voorkomende vorm (psoriasis vulgaris, ook wel kortweg psoriasis genoemd) de gewone psoriasis is. Typerend voor de meeste vormen van psoriasis zijn de witte huidschilfers op rode plekken op de huid. Dergelijke plekken worden eveneens wel plaques genoemd. Deze plaques vertonen de volgende vier eigenschappen: de plekken zijn duidelijk afgebakend waardoor de overgang naar de niet aangedane huid duidelijk zichtbaar is. Het oppervlak bestaat uit slecht met elkaar samenhangende witte schilders waaronder de huid een glimmende homogene roodheid laat zien. Wanneer men krabt dan laten de huidschilfers los en ziet men kleine bloeddruppeltjes (teken van Auspitz). Hieraan is psoriasis voor het stellen van een diagnose herkenbaar en kunnen andere aandoening worden uitgesloten.

Aangezien de oorzaak van psoriasis (nog) niet bekend is, is het eveneens niet mogelijk om de aandoening te kunnen genezen. Naast de behandelingen die men kan krijgen om de symptomen te bestrijden kan men eigenlijk weinig doen. Wel zijn er een aantal dingen die men zelf kan doen om de...

De exacte oorzaak van psoriasis is onbekend, maar een genetische aanleg is zeker van belang. Zo komt psoriasis meer voor bij familieleden van personen welke zelf eveneens psoriasis hebben. Bij personen met een dergelijke aanleg kunnen verschillende zogenaamde omgevingsfactoren psoriasis uit laten breken of een bestaande psoriasis erger maken. Voorbeelden...