Verdacht voedsel is echter in de meeste gevallen de oorzaak van een besmetting met de Salmonella bacterie. Men kan dus ziek worden door het eten van rauw vlees, rauw gevogelte, rauwe eieren, rauwe melk en -producten, rauwe vis of zeedieren, kokos, gisten, sauzen en dressings welke met rauwe producten zijn bereid die een gevaar op kunnen leveren, gedroogde gelatine en pindakaas maar eveneens cacao en chocolade.
Op de buitenkant van een ei zijn meerdere soorten Salmonella aanwezig. Bij Salmonella enteritidis is de situatie wat meer complex doordat de bacterie eveneens aan is getroffen in het ei zelf en wel in de dooier. Dit zou een verticale transmissie suggereren, wat wil zeggen dat de eidooier wordt besmet met de bacterie voordat de schaal is gevormd. Dit is mogelijk op het moment dat een legkip is geïnfecteerd met Salmonella enteritidis . Maar eveneens een aantal andere producten hebben uitbraken van Salmonella enteritidis tot gevolg gehad.
Het is niet in alle gevalleen even gemakkelijk om een besmetting met Salmonella goed te behandelen. Preventie is dan ook het meest belangrijke wat men kan doen om niet ziek te worden. Doordat de Salmonellabacterie gevoelig is voor hitte en bij een bepaalde temperatuur zelfs zal worden gedood. Kan men beter voedsel dat tot de risicogroepen behoort door en door te verhitten (boven de 70 graden Celsius). Rauwe of niet voldoende verhitte producten en kruisbesmetting kunnen ook voor besmetting zorgen. Als bijvoorbeeld gekookte producten in contact komen met rauwe producten of besmette materialen (zoals bijvoorbeeld een snijplank) worden gebruikt bij de bereiding van het voedsel. Het goed verhitten en het hygiënisch werken kan Salmonella infecties voor een belangrijk deel voorkomen.