Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Salmonella
Salmonella is de benaming van een staafvormige en tevens bewegelijke bacterie (Salmonella gallinarum en Salmonella pullorum zijn echter uitzonderingen omdat deze niet-beweeglijk zijn). Dit soort bacterie is zogenaamd Gram-negatief en vormt geen sporen. De bacterie komt vee voor bij dieren, voornamelijk bij varkens en kippen. Omgevingsbronnen van Salmonella zijn aarde, water, insecten, keukenoppervlakten, fabrieksoppervlakten, dierlijke ontlasting, rauw gevogelte, rauw vlees, rauwe vis en schelpdieren om maar enkele voorbeelden te noemen.

Salmonella typhi en de paratyfus bacteriën veroorzaken normaal gesproken septicaemia en hebben ziektes als tyfus of tyfoïde-achtige koorts bij de mens tot gevolg. De verschijnselen van overige vormen van salmonellose zijn in de regel milder.

Acute symptomen van een besmetting met Salmonella zijn misselijkheid, braken, krampen in de buik, diarree, hoofdpijn en koorts. Chronische gevolgen van een dergelijke besmetting kunnen zijn: artritische verschijnselen welke zich drie tot vier weken na de acute verschijnselen kunnen openbaren.

De Salmonella bacterie heeft ongeveer 6 tot 48 uur nodig om een slachtoffer ziek te maken. De periode die ligt tussen het moment van besmetting en het optreden van zie4kteverschijnselen wordt ook wel de incubatietijd genoemd. Er zijn bovendien maar 15 tot 20 cellen nodig om iemand ziek te kunnen maken. Het exacte aantal is afhankelijk van de leeftijd en de gezondheidstoestand van de persoon welke de gastheer van de bacterie vormt en met welke stam men is geïnfecteerd.

De duur van de acute symptomen van een besmetting met de Salmonella bacterie houden één tot twee dagen aan, maar dit kan eveneens langer duren afhankelijk van de toestand van de gastheer, de dosis en de kenmerken van de bacteriestam.

De4 reden dat men ziek wordt van een besmetting met een salmonella bacterie is dat deze de darmholte binnendringen en passeren naar het darmepitheel van de dunne darm leidt tot een ontsteking. Er is door de wetenschap bewijs voor gevonden dat er wellicht een enterotoxine aan wordt gemaakt, mogelijk gebeurt dit in de darmcel.

Men kan worden besmet door het eten van zogenaamd verdacht voedsel zoals onder andere rauw vlees of gevogelte, melk(producten), eieren, vis, garnalen, kokos, gisten, gedroogde gelatine, sauzen en dressings, cacao en pindakaas.

Doordat Salmonellabacterien vaak voorkomen op voedsel dat nog niet is bereid dient men hiermee erg voorzichtig om te gaan. Door gebruik te maken van de hittegevoelige eigenschap van de bacterie kan men deze doden door het voedsel goed te verhitten voordat men het gaat consumeren. Op het moment dat men...

Salmonella infecties zullen in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen binnen vijf dagen tot een week en behoeven vaak niet eens een behandeling behalve wanneer een patiënt ernstig uitgedroogd raakt of als de infectie zich verder over de organen in het lichaam verspreidt. Mensen die lijden aan ernstige diarree kunnen...