Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken premenstrueel syndroom (PMS)
Een premenstrueel syndroom begint vaak bij vrouwen die kinderen hebben gehad en bij vrouwen zonder kinderen na hun dertigste levensjaar. Niet alle vrouwen krijgen last van een premenstrueel syndroom. De klachten die het premenstrueel syndroom veroorzaken zijn verschillend maar veel vrouwen hebben een combinatie van psychische- en lichamelijke klachten. De klachten zijn merkbaar rond de eisprong tot de eerste dag van de menstruatie. Waarom sommige vrouwen wel- en sommige vrouwen geen premenstrueel syndroom ontwikkelen is nog altijd niet *bekend.

Bij* de eisprong verhoogt het hormonengehalte, zodra de menstruatie begint zakt het hormonengehalte weer. Veel artsen denken daarom dat de oorzaak bij de hormoonwisselingen te vinden zou moeten zijn. Vrouwen met PMS hebben geen hogere toename van hormonen, een oorzaak zou daarom gevoeligheid voor hormoonwisselingen kunnen zijn. Andere artsen zijn van mening dat de oorzaak psychisch is, zeker gezien de leeftijd van de vrouwen. Vrouwen na de dertig zonder kinderen voelen hun biologische klok tikken. Veel vrouwen hebben een natuurlijke kinderwens. De ovulatie en menstruatietijd brengt daarom spanning mee. Vrouwen die al kinderen hebben zien de noodzaak van deze maandelijkse last niet meer in en kunnen een aversie tegen de menstruatie ontwikkelen. De anticonceptiepil kan de klachten van een premenstrueel syndroom verminderen of wegnemen. Dus ook de spanning van wel of niet zwanger, de anticonceptiepil neem je bewust om geen kinderen te krijgen en je kunt deze doorslikken om even geen menstruatie te krijgen.

De klachten van een premenstrueel syndroom kunnen toenemen. Sommige vrouwen ontwikkelen premenstrual dysphoric disorder. Hierbij nemen de klachten van stemmingswisselingen, gespannenheid en angst ernstige vormen aan. Veel vrouwen met PMDD raken in een depressie. Bij vrouwen die ernstige problemen van PMS hebben kan een verstoorde werking van de hormoonklieren de oorzaak zijn. Wacht niet af tot PMS erger wordt, maar ga tijdig naar de huisarts, Ook hiervoor kan de arts medicijnen voorschrijven. Een premenstrueel syndroom is niet alleen vervelend voor de vrouw, maar ook voor de leef- en werkomgeving. Omdat de oorzaak geen vaststaand feit is kan PMS niet genezen worden maar er kan wel hulp geboden worden om er mee te leven.

Niemand kan precies vertellen waardoor een premenstrueel syndroom ontstaat. Ook weet niemand waarom sommige vrouwen geen premenstrueel syndroom krijgen, sommige een premenstrueel syndroom in lichtere- of ernstigere vorm of waarom bij sommige vrouwen het premenstrueel syndroom ontwikkeld naar de ernstige vorm die premenstrual dysphoric disorder genoemd wordt, ofwel kortweg
De meeste vrouwen met premenstruele klachten hebben zelf al veel geprobeerd om de symptomen te verlichten of laten verdwijnen. Men gaat wandelen in de buitenlucht en rust om het nare gevoel of bijvoorbeeld de hoofdpijn te laten verdwijnen. Veel vrouwen besluiten vaak pas om naar een arts te gaan als...