Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slijmbeursontsteking elleboog
Een slijmbeursontsteking komt vaak voor bij gewrichten en uitstekende botten zoals bij de elleboog. De oorzaak van een slijmbeursontsteking bij de elleboog kan onder andere overbelasting zijn door te vaak of overmatig buigen van de elleboog. Te veel kracht op de elleboog. Een infectie die de slijmbeursontsteking veroorzaakt. Een ongeval waarbij je op je elleboog terecht komt en zelfs te lang steunen op de ellebogen. Een slijmbeursontsteking is anders dan een tenniselleboog waar de pezen zijn beschadigd. In de volksmond wordt een slijmbeursontsteking nog wel eens een studentenelleboog genoemd. Dit vanwege het op de ellebogen steunen tijdens het studeren.

De behandeling van een slijmbeursontsteking aan een elleboog is afhankelijk van de oorzaak van de slijmbeursontsteking. Is de slijmbeursontsteking van de elleboog het gevolg van een bacteriƫle infectie dan wordt antibiotica gegeven om de bacterie te bestrijden en de infectie te genezen. Een ontsteking is vaak voelbaar aan de roodverkleurde vlek op de plaats van de slijmbeursontsteking. De huid valt warm aan en is meestal licht opgezwollen. Bovendien heeft de patiƫnt vaak koorts bij een infectie.

Bij elke andere oorzaak van een slijmbeursontsteking aan de elleboog is vooral rust en koelen belangrijk. Rust betekent geen kracht zetten op de elleboog, niet op de elleboog leunen en niet overmatig bewegen. Wel zijn lichte bewegingen en oefeningen belangrijk om de elleboog soepel te houden. Oefeningen kun je zelf doen of met behulp van een fysiotherapeut. Houdt er rekening mee dat je de pijngrens niet mag overschrijden. Zodra oefeningen pijn gaan doen moet je stoppen en vervolgens lichtere bewegingen zoeken. Vooral in het begin is een slijmbeursontsteking erg pijnlijk, hiervoor mag je pijnstillers nemen zoals paracetamol of ibuprofen. Ga naar de huisarts als pijnstillers niet helpen. Na ongeveer twee weken moet de slijmbeursontsteking voorbij zijn. Is dit niet het geval dan moet je ook contact opnemen met je huisarts. Soms kan een injectie in de slijmbeurs helpen. De arts kan tevens controleren of er niet toch een infectie aanwezig is. Gaat een slijmbeursinfectie bij de elleboog niet voorbij of heb je regelmatig slijmbeursproblemen bij je elleboog dan kan een operatie nodig zijn.