Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Spier verrekt
Als je last hebt van een verrekte spier dan kun je verschillende soorten pijn voelen. Een verrekte spier kan onderscheiden in drie gradaties. De spier kan overbelast zijn, hij kan als gevolg van de verrekking gekneusd zijn of er kan een scheur in de verrekte spier zitten. En verrekte spier kun je op verschillende manieren en in verschillende situaties krijgen maar komt het meest voor als een sportblessure.

De reden dat een verrekte spier in lichte of ergere mate optreedt bij sport is vaak geen- of een slechte warming up. De spieren zijn niet warm en soepel gemaakt voor er een grote inspanning wordt verwacht. Het gevolg is dat de rek en veerkracht van de spieren niet optimaal zijn. Door meer kracht te gebruiken dan de spier aankan ontstaat de verrekte spier. Ook mensen die zwaarder werk dan normaal verrichten kunnen op deze manier een verrekte spier oplopen. De reden hier is overbelasting van de spieren. Een verrekte spier komt vaak voor in de lies, bij de hamstring, de kuiten en in de armen.

Bij een verrekte spier voel je op het moment van de verrekking een heftige pijn. Rondom de verrekte spier ontstaat een zwelling. Koelen helpt bij de genezing van een verrekking. Bij een verrekte spier ontstaat altijd schade aan de spier. Bij spiervezelschade is de pijn vaak de volgende dag minder, of weg. Bij kneuzing als gevolg van de verrekte spier kan men nog een behoorlijke tijd pijn voelen. Zit er door de verrekking een scheur in de spier dan moet deze eerst goed kunnen genezen. Bij een eerste- en tweede graad verrekte spier helpen koelen, pijnstillers en drukverband. Bij een derde graad verrekte spier is een andere behandeling vaak noodzakelijk. Sowieso moet er voldoende rust gehouden worden. Een symptoom van een scheur als gevolg van het verrekken van de spier is meestal niet meer kunnen staan of lopen op het getroffen been. Bij een scheur in de spier van de arm kan men geen gewicht meer tillen. Gezien de pijn bij een gekneusde spier na verrekking kan deze verward worden met een gescheurde spier.