Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Wat houdt een zweepslag in?

Zweepslag is een andere benaming van een zogenaamde “coup de fouet”, wat de medische term voor deze aandoening is. De vertaling van deze Franse term is “slag van de zweep”, wat de Nederlandse benaming hiervoor verklaart. Onder een zweepslag verstaan we een spierscheur in de kuit of elders in het lichaam, als gevolg van het plots en erg krachtig opspannen van de kuitspier. Over het algemeen zijn het voornamelijk sporters die tijdens het beoefenen van hun sport te maken kunnen krijgen met een zweepslag. De spier kan deze plotse beweging niet aan, met een scheuring tot gevolg. Hoewel een zweepslag ook elders in het lichaam kan ontstaan, komt dit aanzienlijk minder vaak voor dan in de kuitspier.

Symptomen van een zweepslag
Een zweepslag voelt u vaak niet aankomen, maar wordt ervaren als een plotse, felle pijn in voornamelijk de kuiten. Deze pijn is het gevolg van het knappen van de kuitspier, wat in sommige gevallen zelfs hoorbaar is. Direct na het scheuren van de kuitspier zult u een stekende pijn voelen in uw been, die het erg moeilijk maakt om nog te sporten of zelfs te lopen. Naast deze stekende pijn kan het gebeuren dat er tijdens het scheuren van de kuitspier ook bloedvaten in uw kuiten scheuren, waardoor de spierscheuring gepaard gaat met blauwe plekken op uw kuit. Wanneer u op de plek van de spierscheur drukt, zal dit een stekende pijn geven. De plek van de scheur in de kuitspier is vaak ook iets opgezwollen.

Behandeling van een zweepslag
Over het algemeen hoeft u weinig te doen om een scheur in de kuitspier, een zweepslag, te laten genezen. Vaak gebeurd dit namelijk vanzelf! Een lichte spierscheuring in de kuit heeft bijvoorbeeld maar twee tot drie weken herstel nodig. Een zwaardere spierscheuring neemt ongeveer het dubbele aan hersteltijd in beslag, waarbij het proces nauwelijks te herstellen is met medicijnen of bijvoorbeeld speciale oefeningen. Omdat een spierscheur in de kuitspier zeker in het begin veel pijn met zich mee kan brengen, is het soms wel raadzaam om een paracetamol of ibuprofen te nemen. Hiermee kan de pijn verlicht worden!