Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Syndroom Gilles de la Tourette
Het syndroom van Gilles de la Tourette (afgekort tot GTS) is een verzameling van verschillende verschijnselen die zich manifesteert in de vorm van niet gecontroleerde spierbewegingen en het maken van geluiden. Dit worden zogenaamde tics genoemd. Het syndroom is naar de Franse neuroloog Georges Gilles de la Tourette vernoemd. Personen die aan het syndroom van Gilles de la Tourette lijden, soms kortweg touretters genaamd, hebben een niet te bedwingen drang om bepaalde bewegingen te maken of om bepaalde geluiden voort te brengen of woorden te uiten. Vaak uit schaamte proberen deze mensen de tics dikwijls te verhullen.

Dit soort ongewilde, en in de omgang met andere mensen vaak in meerdere of mindere mate hinderlijke, bewegingen en geluiden worden tics genoemd. Als er van tijd tot tijd minstens twee motorische tics en één vocale tic (niet noodzakelijk op eenzelfde moment) optreden en dit binnen een observatieperiode van tenminste één jaar gebeurt, dan spreekt men van het syndroom van Gilles de la Tourette. Men kan in dit jaar ook ticvrije periodes doormaken, welke soms tot wel drie maanden kunnen duren.

Met andere woorden: de diagnose syndroom van Gilles de la Tourette kan ook worden gesteld op het moment dat: er met de nodige regelmaat twee motorische, en eventueel één vocale, tic zich manifesteert. Deze tics dienen meer dan een jaar aan te houden en overige neurologische oorzaken zijn *uitgesloten.

De* kenmerken die horen bij het syndroom van Gilles de la Tourette openbaren zich vaak tussen de vier en de elf jaar. Deze kenmerken kunnen na de puberteit in bepaalde gevallen minder worden, maar dat is niet altijd zo. De volgende tics kunnen, al dan niet in combinatie met elkaar, voorkomen: wegdraaien of knipperen met de ogen, schudden met het hoofd, optrekken van de schouders of neus, grimassen trekken, knakken met vingers of ledenmaten.

Geluidstics zijn er ook in diverse soorten zoals: schrapen van de keel, kuchen, knorren, grommen, klakken met de tong en sissen. Maar eveneens het uiten van kreten die zinloos zijn, vloeken, schuttingtaal of scheldwoorden evenals het herhalen van woorden of zinnen. Naast deze kunnen nog allerlei mogelijke tics voorkomen.