Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Kinderen en vitaminesupplementen
Meteen nadat een baby geboren is wordt er in de meeste gevallen extra vitamine K gegeven. Deze vitamine is namelijk nodig om ervoor te kunnen zorgen dat de stolling van het bloed goed zal verlopen. Een baby die borstvoeding krijgt in plaats van flesvoeding heeft deze extra vitamine K de eerste drie maanden van zijn, of haar, leven nodig.

Zolang men een baby borstvoeding geeft, heeft deze extra vitamine D nodig. Dit is namelijk een soort vitamine die ervoor zorgt dat kalk die in de voeding aanwezig is ook door de botten het lichaam op kan worden genomen. Op die manier krijgt het kind een stevig skelet. Vitamine D kan ook door de huid aan worden gemaakt onder invloed van het zonlicht maar in ons land krijgen kinderen over het algemeen te weinig zonlicht op hun blote huid om zelf voldoende van deze vitamine aan te kunnen maken.

Kinderen die een donkerdere kleur huid hebben, hebben over het algemeen een hogere dosering vitamine D nodig dan blanke kinderen. Een arts kan precies vertellen in welke gevallen het nodig is om de aanbevolen dosis vitamine D te veranderen. Op het moment dat men borstvoeding geeft is het overigens ook aan te bevelen om extra vitamine D te gaan gebruiken. De reden daarvoor heeft echter weinig te maken met de gezondheid van het kind maar voorkomt in de toekomst botontkalking bij de moeder.

Wanneer een kind een uitgebalanceerde voeding binnenkrijgt dan zijn extra vitamines niet nodig. Pas op het moment dat een kind gedurende een langere tijd bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt of ernstig ziek is kan het nodig zijn om de dagelijkse hoeveelheid aan te vullen met supplementen. Of dit noodzakelijk is kan men beter altijd eerst overleggen met de huis- of kinderarts. Soms namelijk denken ouders dat een kind een tekort op aan het bouwen is terwijl dat helemaal niet het geval blijkt te zijn. Een arts kan het kind vaak beter beoordelen en indien nodig lichamelijk onderzoeken voordat er een advies volgt met betrekking tot het toedienen van vitaminesupplementen. Bij de meeste kinderen die gezond eten is dit echter onnodig.