Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken van vogelgriep
Het virus dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van vogelgriep lijkt veelzijdig en veerkrachtig te zijn. Wetenschappers werken dan ook hard aan een nieuw vaccin dat effectief zou zijn tegen de nieuwe stam van het virus dat vogelgriep tot gevolg heeft. Er zijn diverse subtypes en stammen van het vogelgriepvirus, en bepaalde leiden tot een meer ernstige ziekte dan andere.

H5N1 is waarschijnlijk bij het grote pubbliek het meest bekende vogelgriepvirus. Dit virus is niet alleen erg besmettelijk maar zorgt ook voor snelle en fatale afloop, waardoor er ernstige epidemieën onder vogels kunnen ontstaan . Vogelgriep wordt door verschillende subtypes van influenza A-virus veroorzaakt en van invloed zijn kippen, eenden en andere vogels Virussen welke een milde ziekte tot gevolg hebben kunnen echter muteren tot virussen die ernstige ziekte tot gevolg hebben, deze worden dan ook hoogpathogene genoemd.

Het beste advies om besmetting met het vogelgriepvirus te kunnen voorkomen, is om niet in de buurt van vogels en pluimvee te komen welke in de gebieden voorkomen waar het virus geconstateerd is. Wanneer in een bepaald gebied (bijvoorbeeld op een boerderij of pluimveebedrijf) vogelgriep vast is gesteld dan dienen door de lokale overheid daar direct isolatiemaatregelen te worden genomen. Op het moment dat men desondanks (zoals onder andere tijdens een verblijf in het buitenland) toch in contact komt met pluimvee en/of vogels dan is het goed om een aantal maatregelen uit voorzorg te nemen.

Zo mag men geen dode vogels aanraken. Dit dient men over te laten aan medewerkers van de gemeente die hiervoor speciale voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Is het toch nodig dat men vogels of pluimvee aan moet pakken dan doet men dit het best met handschoenen aan. Verder moet men dan beschermende kleding dragen of tenminste een voorschoot te dragen. De handschoenen en de beschermende kleding moeten na het gebruik te worden vernietigd. Men mag deze overigens niet met de onbeschermde huid aanraken. Soms moet men eerst even oefenen met het uitdoen van de handschoenen en kleding voordat men met de dieren aan de slag gaat om een besmetting te voorkomen. Belangrijk is verder om een ademfilter te gebruiken.