Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Grondwerken
Voor de aanvang van de eigenlijke bouw van een bepaalde constructie of pand zal het terrein waarop die zal gaan gebeuren eerst moeten worden afgegraven. Het geheel van werken die tot dit stadium van het project behoren worden de grondwerken genoemd. Pas als deze grondwerken zijn voltooid en het terrein bouwrijp is gemaakt kan de geplande bouw pas echt kunnen gaan beginnen.

Grondwerken kan men ondervedelen in twee verschillende fasen. In de eerst fase wordt de teelaarde afgegraven. In veel gevallen slaat men deze aarde op, op het bouwterrein, omdat deze nog gebruikt kan worden voor de latere aanleg rond het te bouwen pand. Een ander deel van de eerste fase bestaat uit het plaatsen van het zogeheten bouwraam op de draagkrachtige ondergrond. Voor deze klus moet er altijd wel een architect ter plaatse aanwezig zijn. Vervolgens kan men starten met de tweede fase: hierin moet er een beslissing genomen worden wat de uiteindelijke bestemming zal worden van de afgegraven grond. Een gedeelte hiervan kan men immers later nog gebruiken om de bouwput op te gaan *vullen.

Het* is vandaag de dag wettelijk verplicht, om bij een grondverzet van meer dan 250 kubieke meter, een bodemattest aan te vragen. Dit betreft een getuigschrift van de, al dan niet, vervuilde grond. Grond die op de bodem op wordt geslagen behoeft overigens geen bodemattest. De aannemer is degene die zorgt voor een bodemattest en de administratie die daar bij komt kijken. De procedure om een bodemattest te verkrijgen gaat als volgt: eesrt neemt men een bodemmonster dat door de bodembeheersorganisatie wordt onderzocht. Van dit onderzoek wordt een evaluatie gemaakt en volgen er eventueel saneringsmaatregelen wanneer de bodem vervuild blijkt te zijn. Het aanvragen van zo’n attest kan de nodige tijd in beslag nemen.

De afbraakwerken het uitgraven van de fundering zijn eveneens werken die voor de daadwerkelijke bouw uit moeten worden gevoerd. Dit wordt door de grondwerker gedaan. Een grondwerker verricht echter nog tal van andere werken zoals: de verwijdering van obstakels van het bouwterrein, de aanleg van rioleringswerken en aanvullingswerken. Ook in het geval er sprake is van renovatiewerkzaamheden kan een grondwerker in worden gezet voor het verwijderen van de oude riolering en/of de renovatie ervan.

Werf- of opritverhardingen en stookolietanks worden ook door een grondwerker geplaatst, evenals een septische- of regenwaterput en een installatie ten behoeve van de waterzuivering. Bovendien zal een grondwerker de, eventueel vervuilde afgegraven grond, afvoeren en verwerken zodat dit op een deskundige en veilige wijze plaats zal vinden. Uiteraard zal er ook nieuwe grond aan worden gevoerd door de grondwerker mocht dit nodig blijken te zijn. Dit zou bijvoorbeeld noodzakelijk kunnen zijn om de grond rondom het pand aan te kunnen vullen tot een zekere hoogte.