Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Voorbereidende grondwerken bij een bouwproject
Voor de aanvang van de eigenlijke bouw van een constructie of een pand dient eerst het bouwterrein hierop voorbereid te worden. Deze werkzaamheden worden de voorbereidende werkzaamheden genoemd. Onder deze voorbereidende grondwerken vallen een behoorlijk aantal werkzaamheden zoals de grondbemaling, het weghalen van aanwezige obstakels, het verwijderen van teelaarde en de opslag ervan maar ook het droog maken van het werkterrein door drainage of droogzuiging. Verder dient men voor de aanvang van de bouw reeds rioleringen, een septische put en eventueel een put voor de stookolietank aan te leggen.

Om de bodem bij een bouwproject droog te krijgen zet men doorgaans zware pompen in. Vooral als er putten moeten worden gegraven, of om andere reden dieper in de bodem gegraven dient te worden dan is het bemalen zeker noodzakelijk. Maar ook op een droog bouwterrein kunnen nog de nodige obstakels aanwezig zijn die de bouw in ernstige mate kunnen hinderen. Zo kunnen er bijvoorbeeld boomwortels of –stronken onder de grond liggen of er resten van een voormalig pand begraven liggen. Maar ook wanneer men wil gaan bouwen op een rotsachtige ondergrond is het vaak nodig om meerdere obstakels te verwijderen voordat de grond bouwrijp zal zijn.

Voordat men kan gaan bouwen zal ook de teelaarde af moeten worden gegraven. Om deze later nog eens te kunnen gebruiken wordt deze aarde dikwijls op het bouwterrein opgestapeld en eventueel gebruikt om de bouwput op te vullen of deze uit te spreiden rond het bouwwerk nadat dit is voltooid.

Op het moment dat men gaat bouwen op een plaats waar de grondwaterspiegel hoog is, is het nodig om permanent te ontwateren. Met andere worden: zo wordt het waterpeil op een kunstmatige wijze verlaagd zodat de bouw droog plaats kan vinden. Maar ook zogenaamde droogzuiging kan worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het waterpeil lager komt te staan dan de diepte van de bouwwerken. Droogzuiging is in veel gevallen noodzakelijk als men een kruipruimte of een kelder onder een pand aan wil leggen.

Nadat de zwarte grond (teelaarde) door een grondwerker weg is gegraven wordt er een bouwraam geplaatst waarboven men de put voor de kruipruimte of de kelder evenals de sleuven voor de fundering graaft met behulp van een graafmachine. De overgehouden aanvulgrond wordt vervolgens rondom het pand verspreid om de grond te kunnen egaliseren en op hoogte te brengen. Op het moment dat er niet voldoende afgegraven grond aanwezig blijkt te zijn zal de grondwerker extra grond aanvoeren deze eveneens gaan gebruiken voor het egaal maken van het bouwterrein rond het kersverse pand. Al met al zijn er nog tal van werkzaamheden uit te voeren voordat de eerste steen kan worden gelegd. Deze voorbereidingen worden echter niet altijd door iedereen *opgemerkt.
*