Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Voorbereiding
Nadat men een geschikt perceel heeft aangekocht en alle financiën in orde heeft gemaakt lijkt de bouw dan eindelijk te kunnen beginnen. Toch zal men ook allerlei benodigde vergunningen moeten zien te verkrijgen voordat men daadwerkelijk met de bouw van start kan gaan. En alles alle paperassen dan geregeld zijn lijkt het dan eindelijk toch zover te zijn en kan de schop de grond in. Niets is echter minder waar want voordat de bouw daadwerkelijk kan beginnen zal er nog heel wat voorbereiding aan vooraf dienen te gaan. Het pe5rceel dat men heeft gekocht dient namelijk bouwklaar gemaakt te worden voordat er ook maar één steen zal worden gelegd of één schop de grond in gaat.

Zo zal men bijvoorbeeld, op het moment dat er te veel water op de bouwplaats aanwezig is. Men zet in zo’n geval grote pompen in om het overtollige water uit de bouwput te pompen zodat men later droog kan gaan werken. De kosten die worden gemaakt voor deze zogenaamde grondbemaling zullen voor rekening van de aannemer komen. Men kan eveneens water wegvoeren door middel van drainage. Drainage is een term welke afkomstig is uit de waterbouw. Dianeren wil niets meer zeggen dan het permanent ontwateren van de bodem. Zo kan het waterpeil kunstmatig worden verlaagd zodat men een begin kan maken met de bouw op een droge bodem. Een andere methode om water af te kunnen voeren is door middel van droogzuiging. Hierbij zorgt men ervoor dat het waterpeil zal dalen tot onder de bouwwerken.

Naast het droog maken van de bouwplaats zullen er eveneens eventuele obstakels op moeten worden geruimd. Vaak gaat het om grote obstakels welke de aannemer met behulp van een graafmachine uit de grond zal verwijderen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan boomwortels of –stronken. Een aannemer zal, als er gewerkt wordt op een rotsachtige ondergrond mogelijk extra kosten hiervoor in rekening brengen.

De aannemer zal tevens de aanwezige teelaarde op het bouwterrein afgraven en ter plekke opstapelen. Deze zwarte teelaarde graaft men weg door zogenaamde een grondwerker. Verder zal deze grondwerker een put graven ten behoeve van de kelder of kruipruimte van een pand evenals voor de funderingswerken. Dit wordt gedaan met behulp van een zogenaamd bouwraam. De vrijgekomen aanvulgrond zal vervolgens rond het pand wordt verspreid en geëgaliseerd. Naast al deze taken zal de grondwerker verder nog zorgt dragen voor het ingraven van de sleuven ten behoeve van de rioleringsbuizen, een septische put en eventueel ook een gat waarin een stookolietank kan worden geplaatst. Een grondwerker zal daarnaast de bodem egaal achterlaten en indien dit noodzakelijk mocht blijken na het voltooien van de bouw de nodige grond aanvoeren mocht er sprake zijn van een tekort op het perceel.

Voor de aanvang van de eigenlijke bouw van een constructie of een pand dient eerst het bouwterrein hierop voorbereid te worden. Deze werkzaamheden worden de voorbereidende werkzaamheden genoemd. Onder deze voorbereidende grondwerken vallen een behoorlijk aantal werkzaamheden zoals de grondbemaling, het weghalen van aanwezige obstakels, het verwijderen van teelaarde en...

Bouwen op een nat of vochtig terrein is niet mogelijk omdat men dan niet alleen de stabiliteit en de stevigheid van het te bouwen pand in gevaar brengt maar ook omdat het water de constructie omhoog zou kunnen duwen zolang deze nog niet voldoende zwaar is om hieraan weerstand te...