Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme kan worden behandeld met antibiotica, maar op welke wijze is nog onbekend. De meningen van artsen en wetenschappers over zowel de diagnose als de behandeling van de ziekte van Lyme zijn erg verdeeld. Op het moment dat er een behandeling volgt meteen na een de beet van een teek dan zijn er aanwijzingen dat een langere kuur van bijvoorbeeld zes weken een beter resultaat geeft. Het is onbekend of een dergelijke behandeling de ziekte van Lyme in alle gevallen permanent zal genezen.

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie en wordt om die reden met antibiotica bestreden. In veel gevallen volgen artsen de CBO-richtlijnen, waarin maximaal dertig dagen het gebruik van antibiotica aan wordt bevolen. Dit zou namelijk genoeg zijn om alle aanwezige Lyme-bacteriën in het lichaam van een patiënt te elimineren.

Dikwijls hebben mensen na een behandeling met antibiotica volgens de CBO-richtlijnen nog altijd bepaalde klachten, of men voel zich een zekere tijd goed maar krijgt op een later moment toch weer klachten (dit worden zogenaamde persisterende klachten genoemd). Indien men niet met behulp van microbiologisch onderzoek aan is aangetoond dat er sprake is van persisterende infectie, dan verondersteld men volgens de CBO-richtlijnen dat alle Lyme-bacteriën gedood zijn.

Het probleem daar van is echter dat het nu juist dikwijls zo lastig is om de infectie aan te tonen. Volgens de ILADS-richtlijnen zijn dit soort veronderstellingen en methoden niet overtuigend en zelfs *onrealistisch.

Op* het ogenblik dat een persoon net is geïnfecteerd, dan bevinden er zich eerst nog maar een gering aantal Lyme-bacteriën in het lichaam en hebben deze zich eveneens nog niet verspreid. Maar de bacteriën zullen zich na verloop van tijd wel gaan vermeerderen en zich in het lichaam gaan verspreiden. De bacterie trekt zich dikwijls terug uit het bloed en gaat vervolgens in weefsels zitten welke voor het immuunsysteem en antibiotica lastig zijn te bereiken. Daarnaast kan het afweersysteem door de infectie ontweken en beïnvloed worden. Verder heeft de bacterie een erg lange delingstijd en kan deze erg lang in een rustfase blijven. In een dergelijke toestand heeft antibiotica geen enkel effect.