Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blaren in de mond
De aanwezigheid van blaren in de mond is niet alleen erg hinderlijk maar kan eveneens pijnlijk zijn. Blaren komen echter in allerlei soorten en maten voor en kennen eveneens een heleboel oorzaken. Mondwondjes kunnen bijvoorbeeld door aften, een niet goed zittende gebitsprotheses of een beugel ontstaan. Met het gebruik van een daarvoor bestemd medisch hulpmiddel worden de blaren in de mond bijvoorbeeld met een beschermend laagje afgedekt. Daardoor kunnen de blootliggende zenuweinden niet langer geprikkeld worden. Het risico op het ontstaan van infecties wordt op die manier namelijk minder groot en het wondje krijgt de bescherming om goed te kunnen genezen.

Aangeraden wordt allereerst een optimale mondhygiëne (dus goed en regelmatig poetsen samen met een antimicrobiele mondspoeling) na te streven. Er worden verder een heleboel huismiddeltjes en behandelingen aanbevolen waarvan de positieve uitwerking (nog) niet is wezen. Van tijd tot tijd verschijnen er artikelen in medische- en tandheelkundige bladen welke melden dat de oorzaak nog altijd niet bekend en de behandeling eveneens nog altijd niet bevredigend is.

Blaren van de tong en het mondslijmvlies worden vrijwel in alle gevallen veroorzaakt door een virale infecties. Bij de meeste personen treedt de eerste infectie met het herpes simplexvirus als in de jonge kinderjaren op en blijft in ongeveer 99 procent van alle gevallen zonder symptomen. Eveneens dit virus kan aandoeningen van het mondslijmvlies en de tong tot gevolg hebben. Deze treden gegroepeerd op en dan vaak slechts aan één zijde. De blaren springen snel open en vloeien vervolgens samen. Men treft de blaren vaak aan op de tong, het wangslijmvlies, het zachte en harde verhemelte maar eveneens op de lippen.

Bepaalde virale infecties bij kinderen zullen kort nadat er blaren in de mond zijn verschenen, ook kleine blaasjes op de handpalmen en voetzolen te zien geven. De betreffende blaartjes doen dikwijls pijn.

Voor de behandeling van blaren in de mond kan men een zelfzorg middel aanschaffen bij de apotheek of drogist maar wanneer dit niet, of niet voldoende werkt is het aan te raden om met de klachten even langs de huisarts te gaan. Deze kan eventueel antiseptica zoals bijvoorbeeld chloorhexidine voorschrijven.