Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen blaren
De klachten die zullen optreden bij het ontstaan van een blaar verschillen vaak per soort blaar. Men maakt immers verschil tussen een brand- en een drukblaar. In de meeste gevallen heeft men vooraf reeds gevoeld dat bepaalde plaatsen van de voet of voeten te veel worden belast. Allereerst ontstaat er in zo’n geval plaatselijke roodheid. Wanneer men toch door blijft gaan met de belasting (bijvoorbeeld door verder te lopen) ontstaan op die plekken later *blaren.

Blaren* ontstaan namelijk op het moment dat een deel van de huid zeer veel wrijving te voorduren krijgt. Met name op een vochtige huid, ontstaan sneller blaren dan op een droge huid. Eerst wordt een dergelijke plek rood. Wanneer de wrijving hierna toch voort blijft duren dan ontstaat er een holte met vocht. Deze abnormale wrijving kan ontstaan door: schoenen of sokken die niet goed passen en bijvoorbeeld te groot of te klein zijn. Verder kunnen blaren het gevolg zijn van afwijkingen aan de voet, of voeten, waarbij men dan kan denken aan een eksteroog of een hamerteen. Maar ook wanneer men lange tijd loopt op een met name aflopend terrein kan dit resulteren in een blaren.

Kleine blaren die niet veel pijn doen, kan men het beste heel laten. Deze genezen normaal gesproken vanzelf na enige tijd. Doorprikken van de blaren leidt juist in meer gevallen tot een infectie. Grote en pijnlijke blaren kunnen echter op een volgende manier worden behandeld: na het reinigen van de blaar en de huid eromheen kan men voorzichtig de blaak inprikken een steriel naaldje of –mesje. Vervolgens kan men eveneens met een steriel doekje de blaar leegdrukken en nadrogen en deze afdekken met een (speciale blaar-)pleister. De pijn en het branderig gevoel dat wordt veroorzaakt zal minder worden of helemaal zijn verdwenen.

Brandblaren mag men absoluut niet doorpikken maar dient men wel goed te koelen met behulp van lauw stromend water voor de duur van tenminste tien minuten. Vervolgens zou men, bij een geringe brandwond, brandzalf op de blaar kunnen smeren maar wanneer de brandwond veel schade heeft veroorzaakt dient men naar een arts te gaan voor behandeling.