Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blaren op tong
Blaren van de tong en het mondslijmvlies worden haast in alle gevallen door virusinfecties veroorzaakt. Bij het grootste deel van alle mensen treedt de eerste infectie met bijvoorbeeld het herpes simplexvirus reeds op in de jonge jaren maar men blijft in bijna alle gevallen zonder ziekteverschijnselen.

Het virus herpes zoster heeft eveneens aandoeningen van het mondslijmvlies en de tong tot gevolg. De blaartjes treden vaan in groepjes op en vaak gebeurt dit eenzijdig. De blaartjes springen snel open en vloeien hierna samen. Men treft de blaasjes dikwijls op de tong aan maar eveneens op het wangslijmvlies, het harde en zachte verhemelte en op de lippen kunnen deze voorkomen.

Kort nadat er blaren in de mond van een kind zijn verschenen dan ontstaan er soms eveneens kleine blaasjes op de handpalmen en de voetzolen. Eerst verschijnen kleine rode vlekjes welke verder uit zullen gaan groeien tot kleine blaartjes met een rood randje hieromheen. De betreffende blaartjes zijn in de regel pijnlijk.

Maar naast deze mogelijkheden kan men ook last krijgen van blaren op de tong ten gevolge van het drinken van een te hete drank zoals koffie of thee. Men heeft in zo’n geval in feite te maken met een brandblaar waardoor men deze absoluut niet door mag prikken. Op het moment dat men erg veel last heeft van een dergelijk blaar in de mond dan kan men de hulp vban een arts of een tandarts inroepen.

Verder kunnen bepaalde, pittig gekruide, spijzen of bepaalde medicijnen voor blaren op de tong zorgen. Deze zijn eveneens te beschouwen als brandblaren en dienen op die manier te worden behandeld. Het wordt echter een ander verhaal wanneer men een blaar op de tong krijgt van bijvoorbeeld een niet goed passende tandheelkundige prothese. Dit is een drukblaar en kan als zodanig worden behandeld. Doorpikken is niet altijd aan te raden, in verband met het gevaar op een infectie, maar wel kan men een arts of een tandarts vragen deze voorzichtig op te maken zodat de druk zal verminderen en de klachten ook af zullen nemen. Beter is het om dit openmaken nooit zelf te doen.