Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blaren voorkomen
Het voorkomen van blaren begint reeds ver voor men aan een wandeltocht of wandelvakantie gaat beginnen. Door van tijd tot tijd te lopen zullen de voeten goed aan de schoenen kunnen wennen. Het is niet nodig om lange afstanden te gaan lopen, dit werkt vaak het krijgen blaren juist in de hand. De voeten krijgen dan immers op die manier niet voldoende tijd om zich te herstellen. Regelmaat is dus van een groter belang dan lange afstanden lopen.

Daarnaast dient men, om blaren te voorkomen, te zorgen voor deugdelijke en goed passende schoenen. In een groot aantal gevallen verdwijnen blaren door nieuwe schoenen te kopen bij een goede winkel met ervaren personeel. De schoenen dienen genoeg steun te bieden en te voorkomen dat de voeten zullen gaan schuiven, een voorname oorzaak van blaren, maar toch moeten de tenen ook genoeg bewegingsruimte behouden.

Ook het materiaal van de schoenen is belangrijk. Zo ademen lederen schoenen bijvoorbeeld beter dan exemplaren die gemaakt zijn van kunststof, wat met name tijdens warm weer merkbaar is. Een ander nadeel van deze kunststof schoenen is dat ze zich aanzienlijk minder naar de voeten gaan vormen.

Dikke, naadloze sokken, bij voorkeur met een dunne binnensok zijn eveneens noodzakelijk om blaren te kunnen voorkomen. De binnensok houdt de voeten droog, de buitenlaag neemt het vocht op. Binnensokken gemaakt van nylon voegen zich in de regel beter naar de voet dan doorsnee sokken, waardoor er niet zoveel wrijving ontstaat en dus ook minder blaren.

In bepaalde gevallen kunnen inlegzolen de blaargevoelige plaatsen eveneens ontlasten. Men heeft deze echter in allerlei soorten en maten. Inlegzolen koopt men beter niet op goed geluk want slechte inlegzolen kunnen het probleem zelfs erger maken.

Wanneer men een langer tocht gaat maken te voet dan kan men vanaf zo’n vier weken voor vertrek de voeten insmeren met speciale zalfjes zoals bijvoorbeeld kamferspiritus. Daardoor wordt de huid van de voeten namelijk stugger en dus minder gevoelig voor blaren. Om de huid niet te zacht te maken kan men de voeten beter enkel met koud water wassen, warm water en zeep verzachten de huid namelijk wel.