Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blauw oog
Bijna ieder mens heeft er wel eens mee van doen gehad of er zelf zelfs één gehad: een ontsierend, pijnlijk en hinderlijk blauw oog. Een blauw oog hoeft immers niet per definitie het gevolg te zijn van een vechtpartij of een onverwachte klap op het oog. Elke soort klap of stoot in de nabijheid van een oog kan tot het ontstaan van zo’n blauw oog leiden. Maar wat kan men nu feitelijk doen om een dergelijke ontsiering in het gelaat te genezen en om deze genezing sneller te kunnen laten verlopen?

In de eerste plaats dient men na een letsel aan het oog te controleren of dit trauma ernstig is of juist wel mee blijkt te vallen. Men dient allereerst dus na te gaan of het oog zelf geen beschadiging op heeft gelopen. Om dat vast te kunnen stellen zijn er twee manieren van werken. De eerste wijze heeft betrekking op de pijn terwijl de tweede het zicht mogelijk wat zou kunnen verbeteren. Over het algemeen wordt de pijn, die een blauw oog met zich mee kan brengen, snel minder erg, hoewel deze in bepaalde gevallen misschien niet totaal weg zal gaan, onder andere bij een aanraking van de plaats die aan is gedaan. De omtrek van het oog en het ooglid dat in sommige gevallen eveneens opgezwollen kunnen zijn kunnen bij een aanraking voor een bepaalde tijd pijn blijven doen.

Nadat er een letsel ter hoogte van het oog op is getreden dan kan het zicht in een aantal gevallen veranderen. Zo kan men onder andere met een troebel zicht of met dubbel zien te maken krijgen. Op het moment dat er geen constante pijn is veroorzaakt en eveneens het gezichtsvermogen niet aan is getast dan is alles in veel gevallen wel in orde. Maar heeft men wel klachten of treedt er plotseling een verandering op in het gezichtsvermogen of de mate van pijn dan doet men er verstandig aan een arts te raadplegen. In de regel zal enkel een blauw oog, ook zonder dat het wordt behandeld, na een aantal dagen vanzelf weer verdwijnen vaak zonder blijvende gevolgen.