Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hematomen of bloeduitstortingen soorten
Hematomen, oftewel bloeduitstortingen genoemd, kunnen in een aantal verschillende groepen worden onderverdeeld. Hematomen worden echter dikwijls beschreven op basis van hun plaats op het lichaam waar deze voorkomen. De hematomen die het meest gevaarlijk zijn die welke zich in de schedel voordoen. Doordat de schedel een afgesloten ruimte is, zal iets dat ruimte inneemt de druk hier binnenin verhogen en wellicht hiermee de hersenenfunctie belemmeren.

Epidurale hematomen treden op ten gevolge van een trauma. Het bloeden kan zich ophopen in de epidurale ruimte, buiten hardere bescherming die de bekleding van de hersenen vormt. Vanwege de wijze waarop de hersenvliezen zijn bevestigd aan de schedel, kunnen geringe hematomen leiden tot het ontstaan van een aanzienlijke druk en wellicht ook *hersenletsel.

Subdurale* hematomen kunnen eveneens optreden als gevolg van een trauma, maar de schade wordt dan vaak toegebracht aan de bloevaten in de hersenen. Dit zorgt voor het traag lekken van bloed, dat vervolgens in de subdurale ruimte onder de hersenvliezen terecht zal komen. Deze ruimte heeft aanzienlijk meer ruimte voor het verzamelde bloed voordat de hersenfunctie eronder te lijden zal hebben. Bloedingen in de epidurale ruimte kunnen erg traag, geleidelijk aan stoppen, en niet leiden tot acute klachten. Dit soort chronische subdurale hematomen zijn dikwijls incidenteel waar te nemen op een computer tomografie (CT) wanneer een patiƫnt wordt onderzocht in verband met bijvoorbeeld klachten van verwarring of omdat er een andere traumatische voorval zich voor heeft gedaan.

Intracerebrale hematomen treden op binnen het hersenweefsel zelf. Deze hematomen kunnen veroorzaakt zijn door bloedingen uit een niet gecontroleerde hoge bloeddruk, een aneurysma dat is gaan lekken of is gebroken; een tumor, een trauma of een beroerte.

Hoofdhuid hematomen komen voor op de buitenzijde van de schedel en kunnen dikwijls gevoeld worden als een buil op het hoofd. Doordat de schade aan de huid en de spieren aan de buitenzijden hiervan zijn gelegen zal het hematoom geen druk op de hersenen. Toch kan een hoofdhuid hematoom betekenen dat er een hoofdletsel aanwezig is en het is van belang om vast te stellen of er geen interne bloedingen plaats hebben gevonden binnenin de betreffende schedel.