Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen bloedarmoede
Bloedarmoede kan in bepaalde gevallen snel worden herkent terwijl in andere situaties dit aanzienlijk lastiger vast et stellen is. Veel voorkomende symptomen van bloedarmoede zijn dan ook onder andere: men is eerder moe dan normaal het geval zou zijn en ook kan men sneller kortademig zijn dan in een normale situatie. Verder kan men een sneller hartritme hebben (tachycardie) maar ook een veel meer alledaagse klacht als een algemeen gevoel van zwakte of hoofdpijn.

In een geval waarin sprake is van een ernstige vorm van bloedarmoede kan men ondermeer de volgende symptomen waarnemen: de huid ziet bleek, en dan met name onder de nagels van de vingers, maar ook heeft men dan lippen die bleker zijn dan normaal. Daarnaast kan men bij ernstige bloedarmoede te maken krijgen met zogenaamde hartkloppingen en klachten van oorsuizen en duizeligheid. Mensen met een ernstige bloedarmoede hebben in de regel ook last van koude handen en voeten. Ook kunnen ze tintelingen ervaren in de voeten waarbij het lijkt alsof ze lopen op bollingen of op bobbels.

Personen die vernauwde kransslagaderen hebben zou het eerste symptoom van bloedarmoede weleens een pijn op de borst kunnen zijn die snel optreedt tijdens of kort na een lichamelijke inspanning. Scheurtjes in de lippen of mondhoeken die zijn gebarsten kunnen wijzen op een ernstige vorm van bloedarmoede.

Door alleen maar naar een persoon te kijken is het zeer moeilijk om te schatten of deze bloedarmoede heeft en in welke mate dit het geval is. Zich vergissen is in een dergelijke situatie dan ook erg makkelijk. Bovenal kan een persoon een erg forse bloedarmoede hebben zonder dat zich klachten of symptomen openbaren. Bloedarmoede kan objectief vast worden gesteld door het uitvoeren van een bloedonderzoek. Afhankelijk van de oorzaak van de bloedarmoede zal een arts een geschikt medicijn voorschrijven. Bepaalde vormen van bloedarmoede zijn echter niet te behandelen. Deze zijn overigens vaak zeldzaam, of minder ernstig.

Op het moment dat men symptomen lijkt te herkennen dan kan men het best contact opnemen met de huisarts zodat deze onderzoek van het bloed uit kan laten voeren, verder onderzoek verrichten en passende medicatie voorschrijven.