Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bloedarmoede of anemie
Bloedarmoede (ook anemie en bloedloos genoemd) is een toestand waarbij er een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb) in het bloed zit. Hemoglobine is een eiwit dat ervoor zorgt voor de rode kleur van het bloed evenals het transport van zuurstof- en koolstofdioxide in het bloed. De stof bevindt zich in de rode bloedcellen. Bloedarmoede is dus niet, zoals de naam zou kunnen doen geloven, het hebben van niet voldoende bloed.

Hemoglobine bevat ijzer, waardoor dus een tekort hieraan leidt tot het ontstaan van bloedarmoede. Een tekort aan ijzer kan het rechtstreekse gevolg zijn van te weinig ijzer in de voeding, maar eveneens het gevolg van een onvermogen om het ijzer op te nemen of door een verhoogd verlies van ijzer dat reeds aanwezig is. Een tekort aan ijzer is echter niet de enige oorzaak van bloedarmoede, er zijn nog een heleboel andere mogelijke oorzaken te nomen, het grootste deel daarvan is echter zeldzaam tot zeer zeldzaam te noemen.

Bloedarmoede kan onder andere ontstaan door: een verminderde aanmaak van bloedcellen, hemolyse (een verhoogde afbraak van bloedcellen) en het verlies van bloed. De verminderde aanmaak van bloedcellen kan het gevolg zijn van een aantal tekorten (aan ijzer, vitamine B12, foliumzuur en de intrinsic factor) en van erfelijke afwijkende vormen van hemoglobine. Maar ook door chronische ziekten, beenmergaandoeningen evenals bepaalde ziektes waarbij beenmerg verdwijnt.

Hemolyse kan het gevolg zijn van onder andere afwijkingen aan cellen of door de aantasting van rode bloedcellen door eencellige parasieten zoals bijvoorbeeld bij malaria het geval is. Bloedverlies daarentegen kan een verlies van bloed betreffen dat erg groot is waardoor het lichaam dit zelf niet op kan vangen of een langduring maar gering bloedverlies dat de voorraad ijzer dat in het lichaam aanwezig is langzaam uit zal putten.

Situaties waarin men gemakkelijk bloed en bloedarmoede door kan krijgen kan verliezen zijn een bevalling en forse verwondingen. Maar in het geval van een zware menstruatie of een langdurig bloedverlies dat men zelf niet op heeft gemerkt zoals onder andere een bloeding uit een darm als gevolg van de aanwezigheid van poliepen, tumoren of parasieten en dan voornamelijk wormen.

Bloedarmoede kan in bepaalde gevallen snel worden herkent terwijl in andere situaties dit aanzienlijk lastiger vast et stellen is. Veel voorkomende symptomen van bloedarmoede zijn dan ook onder andere: men is eerder moe dan normaal het geval zou zijn en ook kan men sneller kortademig zijn dan in een normale...

Een aantal verschillende factoren kunnen het risico dat men bloedarmoede krijgt vergroten. Een van die factoren is de familiegeschiedenis ten aanzien van de aanwezigheid van bloedarmoede. Op het moment dat een familie een geschiedenis heeft van erfelijke bloedarmoede (zoals bij een zogeheten sikkelcelanemie), heeft men eveneens een grotere kans op...