Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Vaatziekten symptomen
De bloedvaten lopen door ons hele lichaam. We hebben daarnaast ook nog verschillende vaten. Zo hebben we haarvaatjes, bloedvaten, slagaders en lichaamsslagaders. In al deze vaten kunnen ziekten ontstaan die verschillende symptomen geven. Niet alle vaatziekten zijn gevaarlijk al kunnen ze wel pijnlijk of soms lelijk bevonden worden. Ook kan het bij sommige vaatziekten moeilijk zijn om deze te ontdekken of te genezen. Haarvaatjes kunnen niet genezen worden, verkalking van de haarvaten ontstaat vaak bij de voeten, de voeten voelen koud aan en er kunnen verkleuringen ontstaan. Omdat er niet voldoende toevoer is kunnen delen van de voet zelfs afsterven.

Een slechte doorbloeding kan ook bij gewone vaten en slagaders voor diverse problemen zorgen. Er kunnen infarcten ontstaan als gevolg van zuurstoftekort door de slechte toevoer. Vaak heeft men voor een infarct al symptomen gehad die wijzen op een vaatziekte zoals kortademigheid, snel vermoeid zijn en pijn op de plaats waar het infarct plaatsvindt. Vochtophoping in het lichaam kan wijzen op lekkende bloedvaten, soms worden deze veroorzaakt door een vaatziekte waarbij de vaatwanden dun worden en scheuren. Deze ziekte wordt aneurysme genoemd.

Het meest bekend zijn de vaatvernauwingen door verkalking van de aderen. Vernauwing kan overal in het lichaam ontstaan. Vaak kan een arts dotteren als de vernauwing op tijd wordt ontdekt. Dotteren in de hals wordt bijna nooit gedaan omdat dit te dicht bij de hersenen is. De vernauwingen kunnen voor verschillende symptomen zorgen. Vaak begint het met tintelen van handen of voeten, daarna heeft men koude voeten en pijn. Een vernauwing in een slagader veroorzaakt vaak koude voeten omdat de bloedtoevoer hier het meest verstoord wordt. Ook ziet men bij deze vaatziekte de etalage benen. De kuiten worden hard en doen pijn, men kan even niet lopen. Vernauwingen kunnen diepgaande gevolgen hebben als deze niet op tijd ontdekt en behandeld worden. Niet alleen kunnen organen uitvallen ook het hart kan te weinig zuurstof krijgen en uitvallen. De longslagader kan dichtslibben of de zuurstoftoevoer naar de hersenen kan geblokkeerd raken. Benauwdheid, kortademigheid, pijn en uitstralende pijnen, blijvende vermoeidheid kunnen symptomen zijn van vaatziekten, ga naar de huisarts.