Alleen op het moment dat een baby een bloedneus op heeft gelopen ten gevolge van een val of een klap op het neusje dan is het in allee gevallen aan te bevelen om een arts er naar te laten kijken en op die manier uit te sluiten dat er een ernstige onderlinge oorzaak de bloeding veroorzaakt. Ook wanneer een baby, of kind, niet bij bewustzijn is na een val of ander ongeval en daarbij ook nog bloed uit de neus stroomt dan is medische hulp dringend aan te raden. Er kan immers sprake zijn van een fractuur van de schedel. In een dergelijk geval mag men niet aan de neus van de baby zitten omdat dit de schade zou kunnen vergroten.
In de onschuldige gevallen van een bloedneus bij een baby hoeft men meestal niet veel te doen. Alleen dient men te zorgen dat het bloed niet in de keel van het kleintje terecht kan komen. Dit kan men doen door de baby op schoot te nemen en het hoofdje een beetje voorover te houden. Bij erg jonge baby’s dient men dit uiteraard goed te ondersteunen. Eventueel kan men voorzichtig met duim en wijsvinger de neusvleugeltjes dichtknijpen onder het harde neusbeen. Men moet proberen om dit vijf tot tien minuten zo vast te houden. Een oudere baby kan men proberen de neus te laten snuiten.
In geen geval mag met iets in het neusje van de baby stoppen zoals bijvoorbeeld watjes. Na het verwijderen hiervan kunnen r immers gemakkelijk infecties van het neusslijmvlies optreden of kan er opnieuw een bloedneus ontstaan.