Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Kinderen bloedneuzen
Kinderen hebben vaker te maken met een bloedneus dan volwassene personen. Dit heeft te maken met het feit dat ze een minder grote neus hebben. Daardoor zijn eveneens de bloedvaatjes dunner en kleiner en raken deze bovendien eenvoudiger beschadigd. Hard persen op het toilet of het krijgen van een heftige uitbarsting van woede kunnen dan reeds voldoende zijn om een bloedneus tot gevolg te hebben. Een kraaltje of een ander klein object dat een kind in de neus heeft gestopt, zorgen ook vaak voor een bloedneus.

Een bloedneus kan erg beangstigend zijn voor een kind zelf en wekt dikwijls een panische reactie op. Op het moment dat een kind een bloedneus heeft, is het om die reden zeer belangrijk dat men als volwassene kalm blijft. Het best gaat men samen met het kind zitten en men stelt het vervolgens gerust. Een bloedneus is immers helemaal niet ernstigs of iets waarover het kind zich zorgen hoeft te maken.

De meest snelle manier om de bloedneus van een kind te stoppen, is door gebruik te maken van een speciale geltube. Door eerst het kind de neus leeg te laten snuiten en vervolgens de gel in te brengen, is de bloedneus direct over. Heeft men geen geltube voor handen, dan kan men de traditionele methode gebruiken door eerst de neus uit te laten snuiten en deze vervolgens tien minuten dicht te knijpen. Tijdens het dichtknijpen kan men bijvoorbeeld een boekje voorlezen om het kind een beetje af te leiden van de bloedneus.

In principe hoeft men niet naar de arts op het moment dat een kind een bloedneus heeft, zelfs niet als dat vaker gebeurt. In de bepaalde gevallen is het echter wel raadzaam om contact op te nemen met een arts. Wanneer een kind regelmatig een bloedneus heeft zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak aan te wijzen is. Maar ook als na het gebruik van een geltube, of het dichtknijpen van de neus vlak onder het harde neusbeen het bloeden niet heeft gestopt. De arts kan dan adviseren wat men verder kan doen of dat medisch ingrijpen nodig is in zo’n geval.