Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoge bloeddruk meten
Voor het meten van de bloeddruk maakt gebruik van een bloeddrukmeter, die op is gebouwd uit een band (de manchet) met daarin een opblaasbare ballon welke met een manometer is verbonden (in het verleden een meter welke gebruikmaakte van een kolom kwik, dit is echter uit milieutechnische overwegingen niet meer toegestaan). De ballon vouwt men om de bovenarm om vervolgens op te worden geblazen met behulp van een pompje of knijpballonnetje met een ventiel tot de druk zo hoog is dat er geen bloed meer door de slagader van de bovenarm loopt (de polsslag is op dat moment dus niet meer te voelen).

Dan laat men de druk in de ballon geleidelijk dalen door een ventieltje een beetje te openen. Op een bepaald moment is de systolische bloeddruk hoger dan de druk in de ballon, zodat de slagader in de arm bij elke hartslag even een beetje bloed doorlaat. Dit kan men merken doordat men via een, boven de slagader geplaatste stethoscoop, geluiden te beluisteren en elke keer dat de slagader weer dichtklapt, de Korotkoff-tonen kan horen. De op dit punt af te lezen waarde van de manometer wordt geregistreerd en betreft de bovendruk. Wanneer men dan de druk verder laat dalen dan verdwijnen de tonen weer zodra de slagader voor de duur van heel cyclus openblijft. Op dat moment leest men de onderdruk af. Deze manier van meten is door Riva-Rocci ontdekt en de bloeddruk wordt daarom nog met de letters RR *afgekort.

De* bloeddruk wordt als hoog aangemerkt als de bovendruk hoger is dan 140 mm Hg, of wanneer de onderdruk hoger is dan 90 mm Hg, en moet dan met medicijnen behandeld worden. Voor mensen met diabetes en nierziekten gelden de waardes 130/80 mm Hg. Samen met een aantal andere factoren zoals onder andere de leeftijd, het geslacht, het glucosegehalte, het cholesterolwaarden, de familieanamnese, de voeding en de lichamelijke activiteit wordt een risicoprofiel opgesteld.
De diagnose hoge bloeddruk moet gebaseerd zijn op meerdere metingen van de bloeddruk. Elke keer wordt twee keer gemeten aan dezelfde arm, met één of twee minuten tussentijd, de gemiddelde waarde geldt hierbij.