Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen hoge bloeddruk
In de meeste gevallen van een hoge bloeddruk zal men geen klachten hebben. Om die reden wordt een hoge bloeddruk dan ook wel een stille aandoening genoemd, zeker op het moment dat de bloeddruk nog niet abnormaal hoog is geworden. Hoofdpijn, en dan met name een vorm hiervan die zich in het achterhoofd manifesteert en die in de ochtend optreedt, wordt tot de meest prominente symptomen van een beginnende hoge bloeddruk gerekend. Maar ook symptomen zoals onder andere een licht gevoel hebben in het hoofd, oorsuizen of een gevoel hebben van duizeligheid komen voor.

Een gespannen gevoel is eerder een oorzaak van de hoge bloeddruk dan dan dat men dit als een gevolg ervan mag beschouwen: er is immers sprake van het zogenaamde adrenaline-effect. Vrouwen die te maken hebben met een hoge bloeddruk hebben hierdoor evenmin een zwaardere menstruatie, dit in tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht.

Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk kunnen eerder klachten krijgen van hoofdpijn en dan met name op de momenten dat zij veel voorovergebogen zitten. Ook kunnen zij zich duizelig voelen bij het rechtop gaan zitten uit een liggende houding of bij het rechtop gaan staan vanuit zit. In bepaalde gevallen zal men sterretjes of vlekken zien voor de ogen wanneer de bloeddruk hoger is dan normaal.

Deze symptomen zijn echter zo algemeen te nomen dat de meeste mensen niet direct in de gaten hebben dat er iets niet in orde is met hun bloeddruk. Pas op het moment dat een arts deze meet zal naar voren komen wat er werkelijk aan de hand is en kan er een geschikte behandeling op worden gestart. In sommige gevallen wordt de hoge bloeddruk pas geconstateerd wanneer er een medisch onderzoek uit wordt gevoerd om dat de patiënt andere klachten had die veel ernstiger zijn van aard zoals bijvoorbeeld hartproblemen of een beroerte. De hoge bloeddruk is dan wellicht één van de oorzaken geweest van een dergelijke aandoening. Zonder een juiste behandeling van een te hoge bloeddruk kan men zelfs komen te overlijden of blijvende ernstige schade aan hart-, hersenen of nieren oplopen.