Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Jichtaanvallen
Bij jicht kan men drie stadia onderscheiden. In het eerste stadium ziet men dat hyperurikemie (hyperuricaemia) plaatsvindt. Dit wil zeggen dat er een overmaat aan urinezuur in het bloed aanwezig is. Dit kan, al dan niet, zonder klachten verlopen.

Het volgende stadium betekent dat men te maken krijgt met acute jichtaanvallen welke vaak ’s avonds op komen zetten en zich aankondigen met pijn in bijvoorbeeld de grote teen maar soms ook in de knie of enkel. Het gewricht is in dit geval ontstoken en de huid is rood van kleur. Verder is gewricht pijnlijk en voelt warm aan. In bepaalde gevallen kan er zelfs koorts op gaan treden. In de regel is een dergelijke aanval van jicht binnen een paar dagen (en soms weken) weer voorbij.

Bij het laatste stadium, dat van de chronische jicht, heeft men de jicht voorheen niet behandeld. De aanvallen komen dan steeds weer terug. Door het krijgen van meerdere jichtaanvallen zal er een nefaste invloed op een gewricht uit worden geoefend en kunnen dit misvormen. Op de plaatsen waar het gekristalliseerd urinezuur zich ophoopt ontstaan zogenaamde tophi. Dit zijn knobbeltjes in het bot, gewrichtskapsel, kraakbeen en/of onder de huid. Deze knobbeltjes kunnen ontstaan op verschillende plekken in het lichaam.

Door overvloedig te gaan eten en drinken kan men soms een aanval aan gaan wakkeren maar dit is niet de eigenlijke oorzaak van jicht. Jicht wordt om die reden vaak, ten onrechte, als de ziekte van de dronkaards aangeduid. Deze ziekte treft met name volwassen mannen. Dit wil echter niet zeggen dat vrouwen geen jicht kunnen krijgen, vaak is dit echter pas het geval na hun *menopauze.

Een* jichtaanval hoeft niet enkel het gevolg te zijn van een verkeerd voedingspatroon want ook wanneer de balans tussen de aanmaak en de afvoer van urinezuur in het lichaam zelf verstoord is kan er een jichtaanval optreden. Op het moment dat bijvoorbeeld de nieren niet meer voldoende in staat zijn om het urinezuur via de urine af te voeren kan men een aanval van jicht krijgen. Een dergelijk aanval gaat gepaard met hevige pijn die wel dagen kan aanhouden.