Natuurlijk begint men met het water in een grote soeppan te gieten en op het vuur te plaatsen. Vervolgens snijdt men de verschillende soorten groente in kleine stukjes en doet deze bij het water in de pan met kokend water. Tevens voeg men de soepmix, de bouillonblokjes en de gepelde tomaten uit blik hieraan toe. De koolsoep dient men in totaal circa een half uur te laten doorkoken. Hierna is de soep klaar om te worden gegeten. Waarschijnlijk heeft men een grotere hoeveelheid soep gemaakt dan men in één dag op kan eten. Dit is echter geen ramp want deze soep kan men prima voor een paar dagen bewaren in een goed afgesloten bak in de koelkast.
Vandaag de dag zijn er tal van varianten op het koolsoepdieet te vinden. Niet alleen treft men varianten aan in allerlei soorten tijdschriften en afslankboeken maar ook op het internet treft men een heleboel verschillende recepten aan. Vaak echter komen de basisingrediënten wel terug maar zijn er kleine aanpassingen aangebracht om de smaak van de soep te kunnen veranderen. Houdt men bijvoorbeeld van een pikante soep dan zou men wat tabasco of sambal kunnen toevoegen. Vlees(vervangers) of vis toevoegen is echter niet toegestaan.