De koolsoep is er eenvoudig te bereiden. Men neemt twee liter water waaraan men de volgende ingrediënten toevoegt: allereerst natuurlijk een (witte) kool, 6 uien, 2 groene paprika’s, 4 bouillonblokjes, 2 blikken tomaten die reeds gepeld zijn, peterselie, een bosje selderij, 1 grote wortel of winterpeen, een pakje mix voor soep en verder zout en peper naar smaak. Uiteraard zal men een aantal ingrediënten eerst schoon moeten maken alvorens men deze in de pan doet. Ook zal men de groente klein dienen te snijden voordat ze aan het water toe worden gevoegd. Na ongeveer twintig minuten zacht koken is de koolsoep klaar om gegeten te worden.
Een aantal producten zijn niet toegestaan voor de duur van het dieet: brood, dieetdrank, koolzuurhoudende drank en alcoholhoudende drank. Wel mag men onbeperkt: thee en koffie zonder melk en/of suiker, (bron)water zonder koolzuur, vruchtensappen zonder suiker en magere melk. Verder zlal men zich gedurende week dat men het koolsoepdieet volgt elke dag een vaststaan menu dienen te gebruiken.
De eerste dag: alleen fruit (behalve bananen) en de koolsoep. Dag twee zal men veel groente (vers of uit blik) eten samen met één gekookte aardappel en de koolsoep. Op de derde dag zijn fruit (weer uitgezonderd bananen), groente en de soep toegestaan. Naast de soep mag men op de voerde dag ook tot 8 bananen eten. Verder is melk ook toegestaan en kan men bijvoorbeeld een shake hiervan maken samen met een banaan. Veel water drinken is op deze dag ook nodig.
De vijfde dag: mag men vlees, vis of kip (300 tot 450 gram), 6 tomaten de soep en veel water gebruiken. Veel groente, rundvlees, veel bladgroente, veel water en soep zijn hetgeen men op dag zes mag eten. Dag zeven neemt men zilvervliesrijst, groente, veel vers vruchten- of groentesap en de koolsoep.