Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Diëtist
Een diëtist, of in de vrouwelijke vorm een diëtiste is een expert op het vlak van voeding en van voedselpatronen. Een diëtist(e) is dus een deskundige welke op het individu toegesneden voedingspatronen ontdekt, nader bestudeert en indien dit nodig mocht zijn ook aan kan passen. De dietist(e) kan door middel van het geven van adviezen met betrekking tot een bepaald eetpatroon of dieet de fysieke gezondheid van een persoon bevorderen. Verder heeft een diëtist(e) de nodige kennis van het menselijk gedrag omtrent diens voeding en kan men het individu zowel begeleiden als motiveren bij het volgen van een bepaald dieet.

Diëten kunnen dan ook als een vorm van behandeling dienen bij een uiteenlopend scala aan ziekten, zoals onder andere bij: diabetes mellitus type 1 en type 2. Hierbij worden de koolhydraten regelmatig verdeeld over een dag, waarbij er een dieet dat beperkt is in verzadigd vet aan zal worden geraden. Bij een aandoening als coeliakie moeten patiënten een gluten-vrij dieet volgen (gluten zijn een bestandsdeel van tarwe, rogge, haver en gerst). Met name bij kinderen is het in zo’n situatie vaak niet eenvoudig om genoeg alternatieven te vinden. Hierbij dient een dieet volwaardig te blijven maar tevens de voeding aantrekkelijk te maken. Verder zal een diëtist(e) helpen te diagnosticeren bij allergieën. Men gaat dan op zoek naar voedingsmiddelen die specifieke klachten veroorzaken. Hier dient eveneens het dieet volwaardig te zijn. Verder kan een diëtist algemene adviezen geven over gezonde eet- en leefgewoonten.

In Vlaanderen is sinds het jaar 1997 de titel van voedingsdeskundige-diëtist beschermd. Enkel diegene die tenminste het diploma gegradueerde in de voedings- en dieetleer heeft weten te behalen, of het diploma professionele bachelor in de voedings- en dieetkunde, mag zich voedingsdeskundige-diëtist(e) noemen. Diëtisten kunnen niet alleen een zelfstandige praktijk hebben maar ook in loondienst werken, zoals onder andere in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen gebeurt, maar eveneens in voedingsmiddelenbedrijven, cateringbedrijven en bij fabrikanten van bereide maaltijden in dienst zijn.

In een groot deel van alle gevallen komen mensen bij een dietist€ terecht nadat zij gezondheidsklachten hebben gekregen of de kans daarop aanzienlijk is verhoogd door bijvoorbeeld een onder- of overgewicht.

Niet iedereen heeft een gelijke reden om een diëtist te bezoeken. In tegenstelling tot wat nog altijd vaak wordt gedacht hoeft men niet ziek te zijn of te kampen te hebben met overgewicht om bij een dergelijke expert op het gebied van voeding en voedingspatronen terecht te kunnen. Een diëtist...

Een sterk uiteenlopend scala aan mensen bezoek van tijd tot tijd een dietist. Er zijn mensen bij die vanwege een ziekte of aandoening een dieet moeten volgen en hierin door een dietist begeleid worden maar ook mensen die hun lichaamsgewicht onder controle willen krijgen danwel houden.

Als groot voordeel van...