Vanaf het jaar 1997 wordt in Vlaanderen de titel van voedingsdeskundige-diëtist beschermd. Alleen iemand die minstens een diploma gegradueerde in de voedings- en dieetleer op zak heeft of zich professionele bachelor in de voedings- en dieetkunde nag noemen, is geoorloofd zich voedingsdeskundige-diëtist(e) te noemen. Het is dus niet een beroep waarin een willekeurig persoon aan de slag zou kunnen gaan en mensen adviezen zou kunnen geven op het gebied van dieten en voedingspatronen. Zodra iemand dus bij een dietist(e) terechtkomt is men ervan verzekerd dat men te maken heeft met een deskundige op dit gebied.
Diëtisten krijgen over het algemeen te maken met een gevarieerd scala aan mensen die geadviseerd en/of begeleid willen worden bij het volgen van een dieet of het onder controle krijgen van hun gewicht. Er komen dus niet alleen mensen die een dieet moeten volgen omdat ze lijden aan een bepaalde ziekte of omdat ze af moeten vallen maar ook omdat ze te maken hebben met een ondergewicht en dus juist aan moeten komen.
Een aantal diëtisten heeft verder tot taak om voorlichting te geven aan patiëntengroepen of andere belanghebbende op het gebied van voeding en voedingspatronen. Ze doen dit vaak in de vorm van voorlichtingssessies of van lezingen. In de industrie beoordelen diëtisten vaak de producten op hun voedingswaarde en samenstelling.